Stav Evropske komisije
58

Odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji moglo bi ugroziti njen put ka Evropskoj uniji

S. Š.
Margaritis Schinas, potpredsjednik Evropske komisije (Foto:Twitter)
Margaritis Schinas, potpredsjednik Evropske komisije (Foto:Twitter)
Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas ukazao je kako bi to što Srbija odgađa da podrži sankcije Rusiji moglo ugroziti nje put ka Evropskoj uniji.

U međuvremenu, tokom svog obraćanja javnosti povodom otvaranja nove fabrike avionskih motora, a nakon povratka iz Praga gdje je prisustvovao Evropskoj političkoj zajednici, Aleksandar Vučić je izjavio kako osjeća određeni pritisak zbog sankcija koje se uvode Rusiji.

"Svi oni žele da uvedemo sankcije. To tražite i vi... Ja to razumijem. Prihvatam to kao politički legalan i legitiman zahtjev i to je to", rekao je Vučić.

Ipak, nije dao bilo kakav konkretan odgovor na tu temu, te kratko rekao da je za Srbiju veoma važno što je dio Evropske političke zajednice, "bez obzira uvela ona sankcije ili ne".

Očekuje se da će Evropska komisija sljedeće sedmice objaviti izvještaj o procesu proširenja Srbije ka EU, nakon što je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih vanjskopolitičkih konsultacija Srbije sa Rusijom uprkos pozivima Brisela da prekine odnose sa Moskvom.