Pozvan na raport
360

Očekuje se da Ivan Del Vechio bude razriješen dužnosti ambasadora u BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer zatražio da ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na raport zbog prisustva na obilježavanju neustavnog Dana RS-a hrvatski mediji pišu da će on biti razriješen dužnosti na toj funkciji.

Del Vechio je jučer za Klix.ba kazao da je bio u Banjoj Luci 9. januara, ali ne na svečanom defileu i akademiji povodom Dana RS-a. Ipak, to mu nije pomoglo da ne dobije hitan poziv iz Zagreba.

"Hrvatska nikada nije učestvovala u obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine", rekla je hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Ona je u razgovoru za Dnevnik HRT-a istaknula kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato o ambasadorovoj odluci da prisustvuje proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

Del Vechio je tokom izleta u Banju Luku iskoristio priliku i fotografisati se na prijemu s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Istog dana Republika Srpska je odlikovala Slavka Lisicu koji je u Hrvatskoj, zemlji iz koje je Del Vechio stigao na misiju u BiH, osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

U četvrtak su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručili da prekidaju svaku komunikaciju s Del Vechiom zbog njegovog poteza.

I dolazak prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića s delegacijom u Banju Luku izazvao je burne reakcije javnosti i zvaničnika u BiH i susjednoj Hrvatskoj.