Djelo vrijedno 100 miliona eura
4

VIDEO / Objavljen snimak hapšenja kradljivaca slike u Srbiji

Klix.ba
Cezanneova slika "Dječak u crvenom prsluku" (Foto: AFP )
Cezanneova slika "Dječak u crvenom prsluku" (Foto: AFP )
Srbijanska policija je uhapsila ti osobe povezane s pljačkom u kojoj je ukradena Cezanneova slika "Dječak u crvenom prsluku". Snimak hapšenja je objavljen na internetu.

Srbijanska policija je uhapsila osumnjičene pljačkaše u Beogradu. U prtljažniku njihovog automobila je pronađena Cezanneova slika "Dječak u crvenom prsluku", koja je vrijedna 100 miliona eura. Bila je umotana u karton i dobro sakrivena. Na snimku se vidi hapšenje kradljivaca, kao i forenzički tim koji je pronašao sliku.

Djelo francuskog umjetnika je ukradeno u Zurichu 2008. godine zajedno sa djelima Claudea Moneta, Vincenta van Gogha i Edgara Degasa.

Ukradena djela su bila dio kolekcije oko 200 djela koja su bila u vlasništvu milijardera Emila Buehrlea, koji se u Drugom svjetskom ratu obogatio proizvodeći oružje za Adolfa Hitlera. Buehrle je umro 1956. godine.

Iako se to dugo držalo u tajnosti, na konferenciji za medije u četvrtak je otkriveno da se radi o Cezanneovom djelu "Dječak u crvenom prsluku" koje je vrijedno 100 miliona eura.

U akciji u Beogradu i Čačku su učestvovale i policijske snage iz nekoliko evropskih zemalja.