Novac u kesi
29

Objavljen kontroverzan snimak: Ruski obavještajac na sastanku sa "srbijanskim agentom"

D. Be.
Snimak na kojem se navodno pripadnik Ruske obavještajne službe (GRU) sastaje sa srbijanskim agentom, koji je prema tvrdnji bugarskog istraživačkog novinara, visokopozicionirani službenik i pritom mu daje mito mogao bi se ispostaviti kao vjerodostojan.

Na video snimku je zabilježen trenutak sastanka dvojice muškaraca na jednom beogradskom parkingu, kao i odlazak do automobila. Prema pisanju i analizi novinara Bellingcat istraživačke platforme Christa Grozeva, na snimku se nalazi pukovnik Georgij Viktorović Kleban koji daje mito srbijanskom zvaničniku. Bitno je istaći da je Kleban radio ili radi za rusku ambasadu u Beogradu i da je pripadnik Ruske obavještajne službe (GRU)

Nakon što srbijanski agent preuzima kesu i ostavlja je u vozilu njih dvojica odlaze do jednog ugostiteljskog objekta. Kasnije se na snimku vidi kako srbijanski agent iz kese vadi kovertu u kojoj se navodno nalazi novac.

Grozev tvrdi da je u pitanju Georgi Kleban, a da je njegov identitet utvrđen pomoću softvera za upoređivanje lica “Microsoft Azure”

Oni su se, prema trenutnim informacijama, sastali u Zemunu na parkingu "Kapetanija Parking lot", a zatim su otišli u kafić "Brew pub Crna ovca".

Prema pisanju RSE, u Ministarstvu vanjskih poslova je potvrđeno da je Georgi Kleban bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Kleban se tako, kako je objašnjeno u MVP-u, ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji, dostupnoj na sajtu ministarstva, koja je posljednji put ažurirana 15. novembra 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vijesti od 23. oktobra 2017. kada je Kleban, kako je navedeno, kao predstavnik Izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.

Autentičnost video snimka nije potvrđena. Nema ni potvrđenih informacija o tome kada je video snimak nastao, ko je autor snimljenog materijala i za koje potrebe je video snimljen. Nepoznato je i o kakvom je novcu riječ, odnosno za šta je on dat nepoznatoj osobi na snimku.

Također je napoznat identitet druge osobe na snimku, koja je u opisu video označena kao “srpski agent”.

Interesantno, tokom novembra osoba pod korisničkim imenom "kdjuey" otvorila je nalog na Twitteru. Bez ijednog pratioca ili osobe koju prati "kdjuey" je objavio video sa svog YouTube naloga, kreiranog 17.11.2019. u 16:30 sati.

Nakon prvog tvita sa videom "kdjuey" je na Tviteru označio brojne medijske kuće, počevši od lokalnih beogradskih medija, preko regionalnih medija, ali i američki CNN i druge.

"Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je videozapis pripadnika glavne obavještajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu", stoji u jednom od tvitova napisanih na engleskom jeziku.