Nepogode u susjedstvu
39

Obilna kiša prouzrokovala poplave i ogromnu štetu u jugozapadnoj Srbiji, vojska stiže u pomoć

S. Š.
Novi Pazar (Foto: Twitter/Usame Zukorlić)
Obilne kišne padavine koje ne prestaju već duže od 48 sati, izazvale su izlivanje rijeka na jugozapadu Srbije, a sada su i vojne jedinice pristigle u pomoć kako bi zaštitile građane i spriječile veću štetu.
Podizanje vodostaja rijeka Raške, Jošanice, Trnavice i Vidrenjaka kod Tutina i Novog Pazara dovelo je do izlivanja vode iz korita nanoseći štetu stanovništvu.

Odlukom vrhovne vlasti uvedena je vanredna zaštita od poplava, a Vojska Srbije se trenutno nalazi na terenu zajedno sa policijom.

Tragedija se dogodila kod Tutina gdje je pronađeno tijelo dvogodišnjeg dječaka koji je pao u korito rijeke. Navode da je dijete živjelo u blizini rijeke Vidrenjak i da se pretpostavlja da je zbog nepažnje upalo u vodu kada su roditelji prišli kako bi vidjeli nabujalu rijeku.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da će vodostaj Lima kod Prijepolja značajno porasti u narednih 12 sati, dostižući granicu vanredne zaštite od poplava, a na Ibru kod Raške dostići i premašiti redovnu granicu zaštite od poplava u narednih 24 sata.

"Zbog toga, na osnovu postojeće hidrološke situacije i zasićenosti zemljišta na Vodovodu "Lim-Prijepolje" vodostaj je dostigao standardni kriterij, pa se redovna odbrana ukida i proglašava vanredna odbrana od poplava", saopćilo je Javno preduzeće "Srbijavode", a prenosi RTS.

Upravo u Prijepolju, zbog porasta nivoa rijeke Lim, voda je odnijela dio sportskog terena, a nadležni su odmah postavili sistem za zaštitu.

Hitne mjere odbrane od poplava će se provoditi i na dionicama vodotoka u zoni ugroženih naselja u zaštićenom području, zbog evidentnog rizika od plavljenja zaštićenog područja.