Hrvatska
0

Obilježena deveta godišnjica smrti Franje Tuđmana

FENA
Danas, na devetu godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), u prepunoj crkvi sv. Marka, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je, njemu u spomen, misu zadušnicu uz sudjelovanje s desetak svećenika.

Misnom slavlju prisustvovali su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, premijer Ivo Sanader, članovi Vlade, saborski zastupnici, te brojni poštovatelji Franje Tuđmana.

U propovijedi biskup Mrzljak je podsjetio na riječi kardinala Franje Kuharića na misi zadušnici na prvu godišnjici Tuđmanove smrti na Mirogoju 2000. godine. Kardinal Kuharić tada je istaknuo, da je posljednje desetljeće 20. stoljeća u povijesti hrvatskog naroda obilježeno mrakom agresivnog rata i svjetlom slobode koju je izborio Franjo Tuđman slogom hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu.

Stoga u zbivanjima toga vremena ostaje neizbrisivo upisano ime pokojnog predsjednika Tuđmana. Svojom državom hrvatski je narod dobio slobodu, ime i glas među narodima svijeta, podsjetio je na Kuharićeve riječi biskup Mrzljak.

Crkva priznaje da je predsjednik Tuđman, ulažući svoj život za slobodu hrvatskog naroda, time omogućio i slobodu Crkve.

U slobodnoj Hrvatskoj i Crkva je dobila slobodu za javno djelovanje te za naviještanje Evanđelja sredstvima javnog informisanja, podsjetio biskup Mrzljak na riječi kardinala Kuharića.

Nakon mise zadušnice visoko povjerenstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čelu s predsjednikom stranke Ivom Sanaderom položilo je vijenac i zapalilo svijeće na Tuđmanov grob na Mirogoju. Vijence su položila brojna povjerenstva gradskih i županijskih Odbora HDZ-a, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, osnivači HDZ-a, brojni Tuđmanovi poštovatelji iz cijele Hrvatske.