Oduševila svijet
95

Novozelandska premijerka će dobiti najveće priznanje Novog Pazara

Klix.ba
Rukovodstvo Novog Pazara na narednoj sjednici Skupštine Grada predložit će premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern za najveće priznanje - Ključ Grada Novog Pazara.

To je potvrdio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac u svom pismu nakon terorističkog napada na Novom Zelandu kada je u dvije džamije ubijeno 50 osoba.

Ardern je zadobila svjetsku pažnju svojim jedinstvenim potezima i porukama mira, tolerancije i suprotstavljanjem svakom obliku ekstremizma i nasilja.

"Prije svega želimo da izrazimo naše najdublje suosjećanje zbog tragedije koja je zadesila vašu predivnu zemlju. Grad Novi Pazar i svi naši žitelji s tugom i nevjericom su posmatrali taj tragični događaj i svi dijelimo istu bol koju osjećaju i vaši sunarodnjaci. Novi Pazar je grad u jugozapadnoj Srbiji u kojem zajedno žive muslimani i hrišćani i mi vrlo dobro znamo šta sve može da donese mržnja na rasnoj, etničkoj ili vjerskoj osnovi", navodi se na početku pisma.

Biševac je podsjetio da je nakon sukoba koji su devedesetih godina zahvatili bivšu oJugoslaviju ulaženo puno napora da se od Novog Pazara izgradi stabilna multietnička sredina u kojoj se ljudi neće dijeliti po naciji ili vjeri, već zajedno graditi zajednicu u koju su svi dobrodošli.

"Gospođo Ardern, zadivljeni smo vašom reakcijom i reakcijom cjelokupne javnosti Novog Zelanda, kada ste u tim teškim trenucima pokazali da su poštovanje različitosti i zajedništvo najveće tekovine moderne civilizacije. Vašim primjerom inspirisali ste milione širom planete da budu bolji. Pokazali ste da su ljubav i saosjećajnost vrijednosti za koje se treba boriti, da je snaga ljudske rase u poštovanju i ljubavi, a da je mržnja najveća slabost. Zbog svega toga, Skupština Grada Novog Pazara je odlučila da vam na dan Grada, 20. aprila 2019., dodijeli naše najveće priznanje - Ključ Grada Novog Pazara", naveo je gradonačelnik Novog Pazara.

Za kraj pisma je istakao da to priznanje dobijaju pojedinci koji su kroz svoj rad dali neizmjeran doprinos promovisanju ideja suživota i multikulturalizma.

"Upravo vi ste personifikacija svih tih vrijednosti i primjer koji želimo da slijede i generacije koje dolaze", zaključio je Biševac.