Regija
0

"Novinari ne kleče" u Beogradu: Protest protiv rodne diskriminacije u izjavama državnih funkcionera

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Novinari okupljeni oko inicijative "Novinari ne kleče" protestovali su večeras ispred Vlade Srbije protiv rodne diskriminacije u izjavama državnih funkcionera, kao i da bi iskazali protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. "Zahtevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara", rekla je istraživačica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Jelena Veljković u Beogradu.

"Zahtijevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara", rekla je istraživačica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Jelena Veljković u Beogradu.

Ona je u ime inicijative zatražila i da Tužilaštvo ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića koju je podnoo jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a u vezi s praćenjem novinara.

"Zahtijevamo da Srpska napredna stranka (SNS) prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako bi zadržali posao. Tražimo i da se pokrene postupak protiv onih koji su prinudili ili pokušali prinuditi novinare na učlanjivanje u SNS", dodala je Veljković.

Ona je ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca upitala šta je preduzeo da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije.

Predsjednik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić kazao je da novo tumačenje Zakona o autorskim i srodnim pravima predstavlja kršenje prava svih koji se bave fotografijom.

"Ono što je za nas od ključne važnosti je da narod i poslanici shvate da pravilno fotografisanje, profesionalno u medijima, ono koje služi informisanju medija mora biti zaštićeno, jer je to u interesu javnosti", naveo je Mančić.

Pozvao je građane da se pridruže protestu zakazanom za sutra, 26. januar u 12 časova ispred Skupštine Srbije kako bi poslanicima "skrenuli pažnju da novo tumačenje predstavlja degradaciju profesije".

Karikaturista Marko Somborac otkrio je novu karikaturu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Bratislava Gašića na kojoj piše "Maketa smene ministra Gašića – faza 1A". Okupljeni su nosili transparente "Robomehaničar – stani da te okinem rutinski, mehanički", "Fotografi imaju pravo", "Mehaničko okidanje ili autorsko delo", kao i "Novinari ne kleče".

Protest je istovremeno održan i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Čačku, Vranju.

Inicijativa je prvi put protestovala 7. decembra 2015. godine nakon što je ministar Gašić seksistički uvrijedio novinarku Zlatiju Labović.