Regija
3

U Novom Sadu protesti protiv "razbijanja Srbije"

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Učesnici masovnog protesta u Novom Sadu poručili su da su protiv daljeg cijepanja Srbije i zatražili raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Na skupu pod nazivom "Stop razbijanju Srbije" poručeno je da u Vojvodini nema mjesta secesiji i separatizmu i da se neće dozvoliti da aktuelna pokrajinska vlast koja je opljačkala državu cijepa Srbiju.

Predsjednik pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović zatražio je danas ostavku predsjednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini.

"Ostavit ćemo im jako malo vremena", poručio je Bajatović na protestnom skupu u Novom Sadu.

Pozivam ih da se hitno sjedne i da se dogovorimo kako ćemo da raspišemo nove pokrajinske izbore, da pobijedimo na njima zajedno sa vama, rekao je on obraćajući se okupljenima.

Bajatović je naveo da u Vojvodini neće biti separatizma, ne zato što ga, kako je dodao, neće pokrajinska vlast nego zato što to neće dozvoliti narod.

Prema njegovim riječima, vlast ima samo dva izbora - ili će ostavkom Bojana Pajtića biti raspisani izbori ili će to uraditi predsjednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Miting je organizovalo nekoliko udruženja, a priključile su se i političke partije - Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratska partija Srbije, studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije "Sloga", predstavnici drugih organizacija i udruženja građana.

Učesnici protesta "Stop razbijanju Srbije" okupili su se ispred vojvođanske vlade, noseći zastave Srbije, stranačke zastave i transparente s natpisima "Vojvodina je pokrajina Srbije, a ne novčanik DS", "Hoćemo izbore", "Pajtiću ostavka", "Hoću posao, a ne Deklaraciju".

Na svaki pomen predsjednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića čuju se zvižduci. Primjetno je pojačano prisustvo policije, a kako je ranije najavljeno iz MUP-a, policija će preuzeti sve potrebne mjere za održavanje javnog reda i mira i zaštitu lične i imovinske sigurnosti.

Skup je počeo 25-minutnim udaranjem dobošara, a zvanični dio programa nešto je kasnio zbog kvara na agregatu, a kako je rečeno u kabinetu predsjednika vojvođanska vlada nije dozvolila da koriste struju iz zgrade vlade.

Među govornicima su se našli i predstavnici vojvođanskih Bunjevaca i Slovaka, a okupljeni su ih prekidali povicima: "Izbori, izbori!", javlja Tanjug.