Makedonija
0

Novi međuetnički incidenti, apeli za smirivanje strasti

FENA
U Makedoniji su se tokom protekle noći dogodili novi međuetnički incidenti, dok zvaničnici, političari i međunarodni predstavnici zahtijevaju da se počinioci privedu pravdi i apeluju na smirivanje strasti.

MUP je saopćio da su se prošle noći dogodila još dva incidenta, jedan u naselje Đorče Petrov u Skoplju gdje je dvojicu mladića makedonske nacionalnosti napala grupe Albanaca, i pritom su pretučeni drvenim i metalnim predmetima, zbrinuti su u Urgentnom centru.

Incident u toku noći je registrovan i u multietničkom Tetovu, gdje su trojica napadača pretukla 17-godišnjaka.

Policija je od petka ujutro pojačala kontrolu gradskih autobusa u Skoplju, a vidljivo je policijsko prisustvo i na autobuskim stanicama.

Nakon serije međuetničkih incidenata u autobusima javnog prevoza u Skoplju, u kojima je povrijeđeno desetak osoba, tridesetak osoba je pozvano na informatini razgovor u policiju ali još nije podnijeta nijedna prijava jer se čeka da žrtve prepoznaju napadače.

O incidentima je u petak vanredno raspravljao parlamentarni Komitet za odnose među zajednicama.

Članovi Komiteta iz opozicione stranke Albanaca DPA napustili su sjednicu nakon žustre rasprave sa članovima tog tijela iza vladajućih stranaka.

Kako su rekli, ne žele da učestvuju u maskaradi i optužili su vladajuće stranke da su odgovorne za incidente.

"Pitate ko je scenarist, ko je odgovoran. Glavni konstruktor, scenarist je tu ispred vas, to je vlada VMRO-DPMNE i DUI. Vlast ima odgovornost i odgovornost ne treba tražiti van nje", rekao je Orhan Ibrahimi iz DPA.

Predstavnici vladajuće većine u Komitetu zatražili su od nadležnih organa da otkriju huligane koje izazivaju incidente.

"Ima pokušaja da se prebaci odgovornost na vladajuću većinu. Odgovornost će biti naša ukoliko ne riješimo ovaj problem i ukoliko ne otkrijemo autore i scenariste incidenata, jer je to ozbiljan test za zajednički život", rekla je predsjednica Komiteta Ermira Mehmeti iz DUI.

Na početku sjednice, ministrica za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska informisala je da je od Nove godine do danas registrovano 25 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, najviše u Skoplju, da je 40 osoba napadnuto, od kojih je 38 povrijeđeno, a pripadnici su svih etničkih zajednica.

Deset od 25 incidenta se dogodilo u autobusima javnog preduzeća u Skoplju, a devet u blizini škola.

Komitet je izrazio zabrinutost zbog incidenta, osudio nasilnike i zatražio da nadležni organi otkriju i kazne počinioce, a svi da doprinesu smirivanju napetosti.

Predstavnici EU i OSCE-a u Skoplju u petak su u zajedničkom saopćenju uputili apel za smirivanje strasti i zatražili da se incidenti raščiste, a da se građani uzdrže od revanšizma, kao i da roditelji i nastavnici povećaju nadzor nad učenicima kako bi spriječili njihovo učešće u nasilju.

Incidente je osudila i najveća opoziciona stranka SDSM koja je zatražila energične sankcije prema nasilnicima, jer je to recept za vraćanje mira na ulicama.

Zbog incidenata u javnom prevozu, Fudbalska federacija Makedonije zabranila je organizovano putovanje navijača na gostujuće utakmice, kako bi se spriječili eventualni incidneti na tribinama, ali i van fudbalskih terena.