Prvi slučaj u regionu
107

Novi britanski soj koronavirusa stigao i u Srbiju

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je saopćio danas da je novi britanski soj koronavirusa stigao i u Srbiju.

"Ja sada zvanično želim da vas obavijestim da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju. Na vrijeme smo otkrili i izolovali ovaj novi soj virusa", rekao je Vučić danas na televiziji Prva.

Istaknuo je još da Srbija vrlo ozbiljno pristupa svakom pacijentu i da je virus otkriven prilikom pregleda jedne pacijentkinje koja je imala upalu pluća, a došla je iz Londona.

"Upratili smo sve kontakte, izolovali i danas možemos nadom da kažemo da to možemo da zaustavimo. Ako nam se to dogodi bit će pakao", rekao je Vučić.

Nakon što se novi soj koronavirusa pojavio u Velikoj Britaniji mnoge države su prekinule putnu komunikaciju sa njima. Širom svijeta je veliki broj država zabilježilo slučajeve ovog virusa i samo je bilo pitanje dana kada će stići i u region.

Istraživači iz Velike Britanije su prvo navodili kako postoje indicije da se ovaj virus širi brže, ali da nije opasniji od prvobitnog soja koronavirusa, međutim premijer Boris Johnson je u petak izjavio kako ipak postoji mogućnost da je ova vrsta virusa smrtonosnija od prvog soja.