Sjednica vlade
25

Nove mjere u Hrvatskoj, za nenošenje maski kazna 500 kuna

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je odluke o novim mjerama, a po prvi put predviđene su i kazne za nepridržavanje propisanih mjera za suzbijenje pandemije.

Ministar Vili Beroš je govorio izmjenama Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti i kaznama.

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe u iznosu od 10 od 40 hiljada kuna za nepridržavanje mjera. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe obrtnika propisuje se kazna od 5 do 10 tisuća kuna u slučaju ne pridržavanje zakona. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna za nepridržavanje mjera", kazao je Beroš.

Za vlasnika posjeda je kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za organiziranje ili dozvoljavanje okupljanja, kazao je ministar.

Danas je donesena i nova odluka kojom se ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na europske regije po karti ECDC-a.

"Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciju do dospijeća nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima", kazao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović