Posljednji podaci
33

Nove dvije osobe pozitivne na koronavirus u Srbiji, do sada ukupno 57 osoba

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Republici Srbiji danas je do 18 sati registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

"Do 18 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 316 osoba koje su ispunjavala kriterijume definicije slučaja", naveo je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo na večerašnjoj konferenciji za novinare.

Od posljednjeg izveštaja do 18 sati, testirani su uzorci 15 osoba od kojih su dva pozitivna i 13 negativnih na koronavirus, piše Telegraf.

Za sada su dvije osobe na respiratorima. Četvoro pacijenata su u Kliničkom centru Vojvodina oboljela od koronavirusa. Nulti pacijent iz Bačke Topole se dobro osjeća.

Drugi pacijent je iz Novog Sada i on je bolje, oporavlja se. Pacijent iz Opšte bolnice Kikinda je na mehaničkoj ventilaciji, on se oprati 24 sata. Od prijema je stanje nepromijenjeno. Četvrti pacijent je poslije dva dana hospitalizacije postavljen na mehaničku ventilaciju.

Srbija ima na četiri mjesta mogućnost za testiranje, na Institutu Torlak i Zavodima za javno zdravlje Niš, Kragujevac i Novi Sad, svi su opremljeni dovoljnom količinom testova. U Torlaku se trenutno rade sva moguća testiranja vezana za koronavirus.

"Nemamo problema sa nedostatkom opreme ni testova, u toku je nabavka nove količine testova. Ne gledamo samo ukupan broj testiranih. Ključ svega je suzbijanje lanca infekcije odnosno brzina prenosa virusa među populacijom”, rekao je Gojković.

U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa, izjavio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o vanrednom stanju on je rekao odluka nije lako donijeta.

"Donijeli smo tu odluku ne lako, pošto se takva odluka donosi u izuzetnim i posebno kriznim situacijama", kazao je Vučić.

On je rekao da je jučerašnji dan najgori za Evropu, vjerovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim se dramatično povećava broj umrlih.