Integracije i borba
4

Nova deklaracija EU o ekstremizmu i radikalizmu ublažena nakon kontroverzne prve verzije

D. Be.
Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća (Foto: EPA-EFE)
Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća (Foto: EPA-EFE)
Porast radikalizma i ekstremizma u Evropi povezan je s neuspjehom integracije migranata, navodi se u zajedničkoj deklaraciji vlada zemalja članica Evropske unije koja dolazi nakon nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji.

Deklaraciju ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, njemački ministar Horst Seehofer je opisao kao "veliki znak solidarnosti". Britanski Guardian navodi da je deklaracija dosta "ublažena" od početnog kontroverznog nacrta.

Nakon sedmice nesuglasica u vezi sa sadržajem predložene deklaracije koji su forsirali Francuska, Austrija i Njemačka, uklonjene su reference na islam, skupa sa zahtjevima da doseljenici moraju "naučiti jezik svoje nove države" i "dovoljno zarađivati za život".

Lideri EU ipak su naglasili potrebu za poboljšanjem socijalne kohezije u Evropi kao dio reakcije na niz terorističkih napada u Parizu, Dresdenu, Conflans-Sainte-Honorine, Nici i Beču.

"Integracija je dvosmjerna ulica", kaže se u deklaraciji i nastavlja: "To znači da se očekuje od migranata da ulažu aktivne napore za integraciju, dok je pomoć u tom pogledu važna."

Izjava objavljena na petu godišnjicu napada u Parizu, u pozorištu Bataclan i izvan Stade de Francea ponudila je nekoliko novih političkih inicijativa.

Razgovor o sankcijama protiv onih koji se ne integrišu uklonjen je i zamijenjen blažim upozorenjem nevladinim organizacijama za koje se utvrdi da krše zakon.

"Organizacije koje ne djeluju u skladu s relevantnim zakonodavstvom i podržavaju sadržaje koji su u suprotnosti s osnovnim pravima i slobodama ne bi trebale biti podržane javnim finansiranjem, ni na nacionalnom ni na evropskom nivou", navodi se u izjavi.

Također, nepoželjni strani utjecaj nacionalnih civilnih i vjerskih organizacija putem netransparentnog finansiranja treba da bude ograničen.

Ranije tokom sedmice, predsjednik Evropskog vijeća i bivši premijer Belgije Charles Michel zatražio je osnivanje evropskog instituta za obuku koji će "obučavati" imame.

U izjavi se, umjesto toga, samo kaže da bi blok EU trebao "promicati da je vjersko obrazovanje i obuka - po mogućnosti unutar EU u skladu s evropskim temeljnim pravima i vrijednostima".

Početni nacrt deklaracije pokrenuo je zabrinutost vlada Holandije, Švedske, Španije, Italije i Luksemburga zbog povezanosti terorizma s migracijama i jasnog fokusa na pojam "islamizam".

Holandski premijer Mark Rutte to je naglasio tokom zajedničke konferencije za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i kancelarima Njemačke i Austrije Angelom Merkel i Sebastianom Kurzom u srijedu.

Deklaracija je naknadno proširena kako bi odražavala zabrinutost zbog jačanja ekstremne desnice, kao i "islamističkog terorizma".