Miješanje u politiku
29

Njemački mediji: Katolička crkva u Hrvatskoj propagira rigidni konzervativizam i nacionalizam

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Njemački javni radio Deutschlandrundfunk objavio je prilog u kojemu se bavi Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i njenim miješanjem u politiku. Ističe se da je s padom komunizma Crkva dobila na značenju u hrvatskoj javnosti, što "kler koristi za propagiranje rigidnog konzervativizma i nacionalizma".

U prilogu se navode i izjave novinara 53-godišnjeg Branimira Pofuka, koji priča da mu je otac bio komunist, no majka katolička vjernica, koja ga je svake nedjelje vodila u crkvu za vrijeme njegove mladosti u Jugoslaviji. Ističe kako ga je kao 14-godišnjaka impresionirao svećenik koji je bio intelektualac i ljubitelj muzike, zbog kojega je i mladi Pofuk razmišljao o svećeničkom pozivu. To je bilo za vrijeme komunizma i dok je Tito još bio živ.

U prilogu se ističe da je u Jugoslaviji vlast zagovarala ateizam, ali da je unatoč tome postojala zakonski garantirana sloboda vjeroispovijesti, te da su ljudi koji su htjeli mogli živjeti u skladu sa svojom religijom. Pofuk dodaje kako nacionalisti danas šire laži o tome kako je Jugoslavija bila strašna diktatura u kojoj se nije smjelo ići u crkvu, te da je socijalistički režim želio uništiti hrvatski identitet.

"To je laž. Nacionalistima očito treba taj mit po kojemu je sve bilo mnogo gore i lošije nego što je doista bilo", smatra Pofuk, a prenosi Index.hr.

Dodaje kako su početkom devedesetih mnogi komunisti preko noći postali veliki katolički vjernici, jer su tako željeli demonstrirati svoje privrženost nacionalnoj stvari, što svjedoči o specifičnom miješanju vjere i nacije u Hrvatskoj.

Pofuk ističe da se na popisu stanovništva 2011. prvi put nije izjasnio kao katolik, iako se i dalje smatra vjernikom. Razočaran je što današnji kler nema nikakve veze sa svećenicima spremnim na dijalog koje je upoznao kao dječak.