Utjecajan medij
30

Njemački list Die Zeit: Srbija je centar za vakcinisanje stanovnika iz susjednih država

B. R.
Die Zeit izviještavao o vakcinaciji u Srbiji (Foto: Screenshot Die Zeit)
Die Zeit izviještavao o vakcinaciji u Srbiji (Foto: Screenshot Die Zeit)
Utjecajni njemački dnevni list Die Zeit je izvijestio o velikom broju stanovnika iz susjednih država koji se u Srbiji vakcinišu protiv koronavirusa, a među kojima su i oni iz Bosne i Hercegovine. Istakli su da se čitave porodice vakcinišu u ovoj zemlji.

Srbiju su nazvali centrom za hiljade ljudi iz susjednih država koji se žele vakcinisati. Naglasili su da su građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije danas u redovima čekali na vakcinaciju u Beogradu. Napomenuli su da se to desilo nakon što su saznali da su se i drugi brojni stranci besplatno vakcinisali.

Die Zeit se pozvao i na izvještavanje našeg portala o današnjim saobraćajnim gužvama na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Podsjetili su da je Srbija među najuspješnijim evropskim zemljama u vakcinaciji. Naveli su da ne koriste samo vakcine proizvođača Pfizer i AstraZeneca, već i ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm.

Ukazali su da je u ovoj državi sa sedam miliona stanovnika, dva miliona primilo barem jednu dozu vakcine, a da većina njenih susjeda znatno zaostaje u masovnoj vakcinaciji.

Die Zeit piše da kritičari optužuju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je ovo iskoristio u političke svrhe.

Istakli su navod da je razlog ovako masovne vakcinacije građana iz susjednih zemalja taj što uskoro istječe rok upotrebe za AstraZenecine vakcine, ali da to zvanično nije potvrđeno.