Regija
0

Njemački fond kupuje slovenskog avioprevoznika Adria Airways

FENA
Slovensku aviokompaniju Adria Airways dokapitalizirat će i kupiti njemački finansijski fond 4K Invest, tvrdi u utorak mariborski dnevni list "Večer" koji se poziva na neslužbene, ali provjerene informacije.

Njemački je fond do sada kupio i restrukturirao oko 150 kompanija, ali bi ovo bio prvi put da kupuje nekog avioprevoznika, navodi list.

Dogovorom njemačkog investitora i Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja državnim portfeljom kompanija namijenjenih privatizaciji, predviđeno je da kompaniju Adriju Airways, koja se niz godina suočava s financijskim teškoćama zbog dugova bankama, slovenska vlada dokapitalizira s 3,1 miliona eura, a fond 4K Invest s jednim milionom, a plan je vlada Mire Cerara već potvrdila, navodi "Večer".

Pri tome bi novi investitor dionice Adria Airwaysa otkupio po cijeni nešto većoj od jednog eura za dionicu.

Prema tim informacijama, 4K Invest namjerava promijeniti model poslovanja slovenskog prevoznika i provesti smanjenje troškova i racionalizaciju.

"Večer" navodi kako stručnjaci 4K Investa smatraju da se Adria Airways može finansijski spasiti, tim prije što je lani novim vlasnikom ljubljanskog aerodroma, za 230 milijuna eura, postao njemački Fraport, koji upravlja mnogim aerodroma u Evropi, pa se mogu očekivati sinergije dvaju investitora.