{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nisam dao transkripte Hagu, napadaju me luzeri koje sam pobjeđivao"

F
28.4.2011. u 10:05
0
23
"Nisam dao transkripte Hagu, napadaju me luzeri koje sam pobjeđivao"
0
"Nisam dao transkripte Hagu, napadaju me luzeri koje sam pobjeđivao"
Stjepan Mesić
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je sinoć da nije dao transkripte Hagu niti je to bio njegov zadatak.
"Zadatak mi je bio pomoći u saradnji s haškim tribunalom, jer je to od mene tražio Ustavni zakon o saradnji s Haškim tribunalom”, rekao je Mesić za treći Dnevnik HTV-a komentirajući prozivanja zbog navodnog davanja transkripata.

Ocijenio je kako ga sada napadaju “svi ti 'luzeri' koje je pobjeđivao na izborima”.

Na upit boji li se istrage oko haških transkripata koju je najavila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Mesić je kazao kako bi bilo dobro da premijerka Kosor i Vlada prihvate Ustavni zakon o saradnji s Haškim tribunalom, da ga pročitaju te da vide o čemu se radi.

“Svi hrvatski građani i sve institucije moraju sarađivati s haškim tribunalom”, istaknuo je Mesić. Smatra kako istraživati sada nekoga je li sarađivao s Haškim tribunalom i to mu stavljati kao krimen je protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske.

"Umjesto da se istražuje ko nije sarađivao s Haškim tribunalom, ko je prije mog dolaska izdvojio određene dokumente i transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su sarađivali s Haškim sudom”, rekao je Mesić.

Ocijenio je kako nema nikakvog razloga da se neko boji, pa ni on, ko je izvršavao hrvatski Ustav i provodio hrvatske zakone.

"Tu je iluzija da može saradnja s Haškim tribunalom škoditi", rekao je.

Ponovio je da su Ivan Jarnjak, koji je tada bio na funkciji predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, i Miroslav Tuđman preuzeli neke transkripte prije njegovog dolaska u Ured predsjednika. Upitao se zašto ti transkripti nisu predani Haškom sudu dodavši da se možda u njima krije nešto što bi pomoglo odbrani generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Upitan dobiva li prijetnje bivši hrvatski predsjednik odgovorio je kako ih ne dobiva, već je dobio nekoliko pisama, "ali više nepismenih s vrijeđajućim sadržajem". Dodao je kako ne osjeća da je povećano njegovo osiguranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: