|

Nikolić: Zahlađenje odnosa Hrvatske i Srbije prestat će čim prođu predsjednički izbori

Nikolić: Zahlađenje odnosa Hrvatske i Srbije prestat će čim prođu predsjednički izbori
0
F
FENA
3.12.2014. u 08:59
21
komentara
0

dijeljenja
Nikolić: Zahlađenje odnosa Hrvatske i Srbije prestat će čim prođu predsjednički izbori Tomislav Nikolić (Foto: EPA)
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak u intervjuu da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto slučajem haaškog optuženika Vojislava Šešelja, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom.
Nikolić je u emisiji "Upitnik" Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Evropskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari "pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije", a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

Nikolić je istaknuo da su dvije zemlje "na dobrom putu" i da treba pričekati da prođu izbori, sugerirajući kako Srbija mora biti strpljiva.

"Novi predsjednik Hrvatske svakako će željeti imati dobre odnose sa Srbijom, bio on stari ili novi... Treba pričekati samo da prođu izbori i to će se srediti. Mi trebamo dostojanstveno izdržati dok ne prođu predsjednički izbori", poručio je Nikolić, komentirajući odnose Srbije i Hrvatske u svjetlu napetosti nastalih nakon dolaska Šešelja iz Haaga i rezolucije u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru kojima je od Srbije zatraženo da se ogradi od Šešeljevih izjava.

Ocjenjujući da treba voditi odgovornu politiku i diplomaciju, Nikolić je rekao kako "Srbija nije radila probleme Hrvatskoj pri njezinu ulasku u Evropsku uniju" jer je "uvjerena da će i njoj biti bolje ako je susjedima dobro", ocijenivši da se svi ozbiljniji problemi Srbije i Hrvatske trenutno svode samo na granicu Dunavom.

"Trenutno imamo zahlađenje odnosa s Hrvatskom, ali Srbija nije učinila nijednu grešku i ne treba biti prozivana. Stalno tražimo da nam kažu šta to sve nije dobro u Srbiji s Hrvatskom i uvijek stižemo do granice na Dunavu. Oni nam nemaju puno toga ozbiljnije za zamjeriti", ocijenio je Nikolić u intervjuu za RTS.

Isto tako, "susrećem sve više Srba koji mirno obilaze svoju imovinu i svoju porodicu u Hrvatskoj koji tamo žive, a to je bilo nezamislivo do prije godinu dana", istaknuo je Nikolić.

Komentirajući slučaj Šešelj u kontekstu rezolucije EP-a i poziva Srbiji da se distancira od njegove politike, Nikolić je rekao kako mu se čini "da bi Evropa sad željela da Srbija sudi Šešelju" i "da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili".

"Bore se Haag i Šešelj jedan protiv drugog, šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam, Srbija s tim nema veze", rekao je Nikolić, istaknuvši kako "Srbija nema obvezu komentirati izjave svojih građana, poglavito onih koji politički ništa ne znače".

Nikolić je ocijenio da se "Šešelj nije snašao u Srbiji" jer je "očekivao euforiju osjećaja svojih pristaša", a to se nije dogodilo, pa se sad "instiktivno i sam želi vratiti u Haag i napraviti od toga predstavu", ali da "Srbija takve predstave ne želi".

U intervjuu za RTS Nikolić je izjavio kako mu je evropski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao "jasnu poruku" da Srbija neće biti dio Europske unije dok ne riješi pitanje Kosova.

"Hahn je doslovce rekao - nećemo vas s neriješenim problemom", rekao je Nikolić, ali i ponovio stajalište da "Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova”.

On je istaknuo kako "u politici ne treba očekivati da druga strana ispuni sve što želite", te da je interes Srbije "da sa svima ima dobre odnose", dok "zaoštravanje odnosa ne bi nikud dovelo".

Ocijenivši da je u toku "najteža faza postojanja moderne i suvremene Srbije koja želi surađivati i s Istokom i sa Zapadom", Nikolić se osvrnuo i na aktualne međunarodne odnose, zapitavši se kako je moguće da su se "baš sad posvađali kad smo došli u poziciju da možemo izvući najviše i od jednih i od drugih".
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...