{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolić: Srbija ne brani Principa, već on brani Srbiju

S
28.6.2015. u 20:57
4
210
Nikolić: Srbija ne brani Principa, već on brani Srbiju
4
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras na ceremoniji otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u Beogradu da Srbija ovim činom ne brani Principa i njegove drugove već da oni danas brane Srbiju svojom odbranom na suđenju, svojim istrajavanjem na istini, idejama i motivima.
Foto: Srna
Foto: Srna
Nikolić je istakao da za Srbiju nema značajnijeg dana od Vidovdana i ničeg svetijeg od Kosova i Metohije, te da se Srbija ne boji istine da je Gavrilo Princip bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva koja je kružila Evropom.

"Drugi neka misle šta hoće. Kosovo i Metohija je Srbija. Drugi neka pritiskaju svoj narod u svojoj državi da se odrekne svoje teritorije, pošto samo na to imaju pravo", naglasio je Nikolić.

Govoreći o dešavanjima iz 1914. godine, on je rekao da bi, što se Austrougarske i Njemačke tiče, Prvog svjetskog rata bilo i bez Vidovdana u Sarajevu 1914. godine i bez Gavrila Principa.

"Najlakše je danas za sve okrivljivati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi historijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između Sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata kao pokušaj amnestije agresora i okrivljivanja napadnutog", naveo je Nikolić.

Foto: Srna
Foto: Srna


On je naglasio da se godinama unazad iskrivljavala istina o povodima za izbijanje Prvog svjetskog rata.

"Ako je Vinston Churchill u svojoj knjizi `Nepoznati rat` napisao da je `Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin` onda ne čudi i prijedlog rezolucije o Srebrenici kojom bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica", rekao je Nikolić.

On je naveo da to što vrijeđaju današnje Srbe može i da se prihvati, ali da on neće dozvoliti da vrijeđaju poklane Srbe u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jadovnu, Bojniku, strijeljanih u Kraljevu, Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu.

"A Srbija je i tada kao i danas, kao i uvijek, bila protiv rata", poručio je Nikolić.

On je rekao da nije slučajno što se spomenik Gavrilu Principu otkriva u Srbiji tek danas jer se čekalo da o tome odlučuju ljudi koji žive u skladu sa njegovim principima slobode, nezavisnosti i zajedništva.

"Čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je kojim slučajem do sada bilo hrabrosti da bude podignut. Da
o Principu odlučujemo i da njegovo djelo sagledavamo mjerilima njegove epohe i našeg osjećanja pravde, bez straha od novih tumačenja moćnika, svjesni da će njegove pucnje u okupatora koristiti protiv nas kroz sva vremena i prostore", naglasio je Nikolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: