"Privrženi dijalogu"
4

Nikolić: Priznanje Kosova nije uvjet za Srbiju u EU

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u srijedu da priznanje neovisnosti Kosova kao uvjet za članstvo Srbije u EU nije stajalište Europske unije.

"To nije, niti može biti stajalište EU, jer da jest nikada ne bismo imali pregovore o priključenju", rekao je Nikolić novinarima.

Prema njegovim riječima, Srbija je tumačenjem kako se njeni predstavnici trebaju ponašati na skupovima gde sudjeluju i predstavnici Kosova pokazala da je privržena dijalogu i članstvu u EU. Sad je pak na redu EU, izjavio je Nikolić.

"Ostaje nam da mi radimo svoj posao, izgrađujemo Srbiju koju smo obećali, izgrađujemo odnos s EU kako treba, jer je to dobro za Srbiju. Na EU je da zaustavi priče o tome uvjetu, da ih opovrgne otvorenošću postupaka prema Srbiji pokaže da ne stoji iza toga", rekao je Nikolić.

Posjetu predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića Bruxellesu u utorak i srijedu obilježila je polemika nakon izjave predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza da je uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova uvjet za članstvo Srbije u EU, na što su reagirali srbijanski dužnosnici, ali i dužnosnici Evropske unije.

Kako su u srijedu objavili srbijanski mediji, evropski povjerenik za proširenje Stefan Fuele "opovrgnuo je izjavu Schulza i naglasio da je uvjet normalizacija odnosa, a ne priznavanje".