Za savjete i organizovanje skupova
0

Nikolić plaća Montgomeryju 7.500 eura mjesečno

Sarajevo-x.com
William Montgomery
William Montgomery, nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Srbiji, na platnom je spisku Srpske napredne stranke, frakcije koja se odvojila od Srpske radikalne stranke Vojislava šešelja, objavljeno je u novom broju sedmičnog lista Dani.

Na osnovu konsultantskog ugovora koji su potpisali Montgomery i Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, kontroverzni bivši diplomata mjesečno dobija 7.500 eura kako bi toj srbijanskoj partiji omogućio "kroz demokratski proces pobjedu na predstojećim općim i lokalnim izborima".

William Montgomery je angažovan od oktobra 2010. godine, a ugovorom se obavezao da će Nikoliću davati "savjete vezane za američku vanjskopolitičku agendu", "pregled aktuelne politčke situacije iz međunarodne perspektive", "savjete o najboljim metodama kako bi SNS bio doživljen kao legitimna evropska demokratska partija potpuno sposobna da igra vodeću ulogu u Srbiji i regionu".

Također, Montgomery će lično Nikoliću pomoći da putuje u SAD, da se susreće s najvišim američkim i evropskim dužnosnicima, te druge stvari za potrebe partije. Osim mjesečnog iznosa od 7.500 eura (što je desetak prosjećnih plaća u Hrvatskoj gdje nekadašnji ambasador danas živi) bit će mu plaćeni i svi razumni dnevni i sedmični troškovi prevoza i boravka, pišu Dani.

"Prvo i primarno obezbijedit ću pisane izvještaje i preporuke za Srpsku naprednu stranku vezano za trenutna politička pitanja i kako se oni doživljavaju u SAD-u i EU. Davat ću preporuke kako SNS, koja je novoformirana partija, može biti bolje i pozitivnije shvaćena u zapadnim zemljama i njihovim diplomatskim predstavništvima. Pomoći ču predsjedniku stranke da organizuje sastanke sa zapadnim zvaničnicima. Ovo uključuje pomoć u organiziranju posjeta SAD-u. Savjetovat ću partiju kako da prema Vladi SAD-a i zemljama EU pravodobno plasiraju svoje politike i pozicije", zarekao se Montgomery u ugovoru koji je potpisao.

Također, Montgomery je dodatno objasnio da će odrediti ključne pojedince koji pomažu u kreiranju američke politike spram Balkana.

Kopiju ugovora možete pogledati u našoj fotogaleriji.