Regija
4

Nikolić: Paradom Hrvatska Srbima poručila da se ne vraćaju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Beogradu je danas, povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe, održana Memorijalna akademija, na kojoj je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio kako je Hrvatska vojnom paradom u Zagrebu poručila protjeranim Srbima da se ne vraćaju i da ih sve čeka ponovo.

Naglasio je kako je Hrvatska vojnom paradom proslavila dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod, javlja Tanjug.

"Paradom kažu živim i protjeranim Srbima; ne vraćajte se, sve vas čeka ponovo", poručio je Nikolić.

Srbija se, dodao je, moli da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi.

"Činimo to iako izgleda da ne može samo jedna strana - srpska, konstantno da pruža ruku pomirenja i suradnje, a da druga strana na sva zvona slavi tuđu nesreću i bol", rekao je Nikolić.

Srbija to čini iako velika većina protjeranih Srba nije riješila ključne probleme koji se odnose na imovinska pitanja, oduzeta stanarska prava, iako nije riješeno pitanje neisplaćenih mirovina, oduzetog poljoprivrednog zemljišta, dugovanja po osnovu dinarske i devizne štednje, naveo je Nikolić.

"Srbija je sa svoje strane pokazala iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regiji i prevazilaženju svih otvorenih pitanja. Prošlost je bolna i opterećujuća, ali budućnost mora da se gradi u suradnji i prevazilaženju razlika", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Da bi život budućih generacija bio moguć, kaže, potreban je kompromis i stvaranje osjećanja zajedništva, a ne mržnje i podcjenjivanja.

"Potrebna je sloga. Razumijevanje. Da bi manjinske zajednice prihvaćale državu kao svoju, trebalo bi da imaju život dostojan čovjeka, makar pravo na svoj jezik, pismo, vjeru, povijesti i kulturu", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Dok u Hrvatskoj Srbi nemaju pravo ni da imaju natpise na ulicama na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice Ustavom imaju zagarantirana i veća prava od srpskog naroda, naglašava Nikolić, dodajući kako Srbija ne očekuje apsolutnu primjenu reciprociteta, već minimum ljudskog dostojanstva.

Akademiji, koja je počela intoniranjem himne "Bože pravde", prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulin, ministar pravde Nikola Selaković, predstavnici Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika, članovi Skupštine Srbije i drugih državnih organa.