Regija
0

Nikolić Josipovića poljubio tri puta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Treba imati razumijevanja za razne oblike komuniciranja, za razne navike i tradicije, komentirao je u četvrtak u Brdu kod Kranja hrvatski predsjednik Ivo Josipović činjenicu da ga je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozdravljajući ga triput poljubio na regionalnom samitu čiji je cilj jačanje saradnje u regiji.

"Svi imamo navike i tradicije. To je način komuniciranja koji je u Srbiji uobičajen, a u Hrvatskoj nije", rekao je novinarima nakon samita zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, na kojem je gost bio i francuski predsjednik Francois Hollande.

"Vidjeli ste da tako komunicira sa svima", dodao je Josipović.

Predsjednici zemalja regije razgovarali su o daljnjem proširenju Evropske unije, rješavanju međusobnih otvorenih pitanja, ekonomskoj saradnji i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, a Hollande je najavio aktivniju ulogu Francuske na Balkanu te privrženost njegovoj evropskoj perspektivi.

Sa srbijanskim predjednikom Tomislavom Nikolićem Josipović je razgovarao o "predstojećem službenom susretu", najavljenom za oktobar, kao i o "recentnim događajima u regiji".

Josipović kaže kako je Nikolića uvjerio da je postupak hrvatske policije "koja je uhapsila osumnjičenike za ratni zločin u Trpinji, bio zakonita i regularna akcija".

"Želja nam je da se etnički srpsko stanovništvo u Hrvatskoj osjeća sigurno i da ostane u Hrvatskoj. Potpuno smo otvoreno razgovarali o svemu, o nedavnim hapšenjima, o nedostatku udžbenika za djecu hrvatske nacionalnosti u Srbiji, o tužbama koje smo podnijeli jedni protiv drugih (za genocid)", rekao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na odvojenoj konferenciji za novinare.

Nikolić kaže kako ne vidi problem u činjenici što je na samitu u Brdu bila i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga. "Nemam pravo imati svoj problem. Srbija se dogovorila, Beograd i Priština su se dogovorili da Priština sudjeluje na regionalnim skupovima. Ja sam tu da ispunjavam ono što Srbija odluči", rekao je.

Hrvatski predsjednik Josipović smatra kako su ovakva neformalna regionalna okupljanja na vrhu veoma korisna jer su neobavezujuća pa se otvorenije govori. Najavio je da će se idući regionalni samit održati u Hrvatskoj u proljeće, ali još se ne zna hoće li to biti u Zagrebu ili na Brijunima.

Prema Josipovićevim riječima, političari zemalja regije, aspiranata na evropske integracije, "ozbiljni su političari" i "dobro znaju šta ih čeka".

S kolegama iz regije na samitu je razgovarao o mogućnostima zajedničkih nastupa na tržištima na kojima te zemlje same nemaju šansi.

"Naše su ekonomije kompatibilne još iz vremena bivše Jugoslavije, i ako pojedinačno nisu dovoljno jake, zajedno bismo mogli nastupati", rekao je.

Uz Josipovića, Nikolića, Jahjagu i Hollandea na sastanku su sudjelovali i slovenski predsjednik Borut Pahor, Đorge Ivanov iz Makedonije, Željko Komšić iz Bosne i Hercegovine, Filip Vujanović iz Crne Gore, te albanski predsjednik Bujar Nishani.