Skupština Srbije
0

Nije poznato ko piše rezoluciju o osudi ratnih zločina

SRNA
Sa šefovima poslaničkih klubova u Skupštini Srbije još niko nije kontaktirao, niti ih je obavijestio u vezi sa pisanjem rezolucija o osudi ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, iako je najavljivano da će ova dva dokumenta biti napisana do kraja sedmice, piše "Danas".

List navodi da još nije poznato ni ko je u stručnom timu koji piše rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici i rezoluciju o osudi svih zločina, kojoj državnoj instituciji taj tim pripada, kada će akti biti napisani i da li će u rezoluciji o Srebrenici biti pomenut genocid.

U SPS-u i G17 plus kažu da oni ne znaju ko piše rezolucije, kao i da nemaju naznaku o tome šta će biti njihov sadržaj, osim onoga što je objavljivano u medijima. Nezvanično, oni upućuju na "onoga ko je inicirao tu temu", što znači na predsjednika Srbije Borisa Tadića, navodi list. 

U predsjednikovom kabinetu objasnili su da će javnost o svemu biti obaviještena nakon što se o sadržaju dokumenata konsultuju poslaničke grupe u parlamentu. 

U Demokratskoj stranci ne žele da se eksplicitno izjasne o ovim pitanjima, kao ni o tome da li će Skupština Srbije osuditi "srebrenički genocid" ili zločin. 

"Tekst rezolucije morao bi da sadrži pojam genocid kao kvalifikaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici", rekao je za "Danas" stručnjak za međunarodno pravo i član nekadašnjeg tima za odbranu Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužbe BiH za genocid Radoslav Stojanović. 

On naglašava da bi rezolucija o Srebrenici morala da sadrži ono što je izrečeno u presudi Međunarodnog suda pravde.
"U presudi Međunarodnog suda pravde imamo bitne stavove. Srbija nije izvršila genocid, niti je odgovorna za izvršenje genocida u Srebrenici, ali jeste za to što nije učinila ništa da ga spreči. Ako je najviši sud UN upotrebio pojam genocid za ono što se dogodilo na tom području, onda i rezolucija koja osuđuje to što se dogodilo mora tako kvalifikovati taj slučaj", smatra Stojanović. 

Prema njegovim riječima, u rezoluciji bi trebalo da piše da Srbija jasno osuđuje taj čin,  iako nije počinila genocid u Srebrenici, niti je za to odgovorna.