Slučaj "Štandovi"
0

Nije odlučivano o optužnici, Milan Bandić završio u bolnici

SRNA
Milan Bandić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Milan Bandić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ni danas nije odlučivalo o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u slučaju "štandovi" jer je Bandić završio u bolnici zbog operacije.

Sjednica optužnog vijeća zakazana je nakon što je u aprilu odbijen prijedlog Bandićeve odbrane za izuzećem sudije Tanje Pavelin-Borzić.

Bandić je optužen da je zajedno sa svojim saradnikom Ivicom Lovrićem i direktorom "Tržnica" Zagreb Zdenkom Palac udruženju "U ime porodice" pribavio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna /41.000 evra/, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o izbornom sistemu u Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Prvu optužnicu protiv Bandića u ovom slučaju optužno vijeće sudije Pavelin- Borzić odbacilo je u julu 2015. godine, zaključivši da u postku zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja krivičnog djela.

Međutim, Vrhovni je sud u maju 2016. godine prihvatio žalbu Kancelarije za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe krivičnog postupka.

U decembru 2016. godine Vrhovni sud je odbacio i Bandićevu žalbu da se iz spisa u slučaju "štandovi" izdvoje iskazi svjedoka koje je tokom istrage tužilaštvo ispitalo bez prisustva odbrane optuženika.