Regija
0

Nezakonito zarađeni milioni: Mamići, Vrbanović i poreznik pod istragom zbog mita i utaju poreza

FENA
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
U opsežnom rješenju o provođenju istrage Uskok čelnike Dinama braću Mamić, bivšeg direktora tog kluba Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara sumnjiči za niz nedjela počinjenih u posljednjih šest godina - od davanja mita do utaje poreza i zloupotreba kojima su Dinamo i država zajedno oštećeni za najmanje 130 miliona kuna (oko 17 miliona eura)

Zdravka Mamića tužilaštvo pritom sumnjiči da je nezakonito zaradio najmanje 52 miliona kuna, a njegovog brata Zorana za "nepripadnu korist" od 38.1 miliona kuna, navodi Hina.

Uskok u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev 'dio'.

Suradnja sa sesvetskim poreznikom

U prvoj tački rješenja o istrazi Uskom sumnja na nezakonitosti koje je sesvetski poreznik navodno počinio od maja do decembra 2012. tokom poreznog nadzora dohotka Zorana Mamića za 2009. 2010. i 2011. kojim je trebao utvrditi ima li dokazane izvore prihoda za cjelokupnu imovinu i sve izdatke koje je imao od početka 2009. do kraja 2011. te na utvrđeni nesrazmjer i neprijavljeni dohodak obračunati porez. Nakon što je poreznik saznao da je Zoran Mamić na račun Dinamo 7. marta 2011. uplatio više od tri miliona kuna, a dan kasnije 21 milion kuna na ime povrata pozajmica, na njegovo traženje i uz "obećanu novčanu naknadu", poreznik nije utvrdio porijeklo novca. Na Mamićevo traženje poreznik je 16. jula 2012. sastavio zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru i zaključak kojim se obustavlja postupak poreznog nadzora.

Tužilaštvo tvrdi da je poreznik Mamiću i u februaru ove godine pokušao "oprostiti" milion kuna PDV-a i poreza na dobit te kamata, ali je voditeljica porezne Ispostave Sesvete, nakon provedenih knjiženja te uvida u predmet, utvrdila da je rješenje koje je sačinio Pernar protivno odluci nadležnih institucija pa ga je poništila.

Zoran Mamić se navodno okoristio i kada je tokom provođenja poreznog nadzora za razdoblje od 1. januara 2008. do 31. jula 2010. utvrđeno da mu je NK Dinamo davao više pozajmica od ukupno 24 miliona kuna te nakon što je utvrđeno da se nevraćene pozajmice trebaju tretirati kao "prividni pravni posao" na koji treba obračunati predujam poreza prireza. Zdravko Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama te Vrbanović kao glavni direktor i također član uprave tada su, po tvrdnjama tužiteljstva zajedno i u dogovoru sa Zoranom Mamićem na Dinamov teret osigurali novac za vraćanje pozajmica.

Izvlačenje novca iz kluba

Zdravko Mamić je "u ime i za račun NK Dinama" podigao kredit od 4.4 miliona eura nakon čega je, kako bi se prikrila stvarna namjena kredita, sačinjen "Aneks ugovora o profesionalnom igranju" koji je potpisao Vrbanović, a kojim je "neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera iako su znali da je taj nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo".

Sukladno aneksu Zdravko Mamić je 7. marta 2011. naložio plaćanje gotovo 26 miliona kuna s Dinamova računa na račun nogometaša čiji identitet Uskok nije otkrio, a čime je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza od gotovo 5.5 miliona kuna koji je plaćen iz kredita. Nogometaš je potom, u skladu sa uputom Zdravka Mamića gotovo 26 miliona kuna proslijedio na račun Zdravka Mamića koji je nešto više od 24 miliona kuna proslijedio na račun Dinama, a ostatak zadržao za sebe. Na taj je način Zdravku Mamiću omogućeno izbjegavanje plaćanja poreza i prireza od čak 12.6 miliona kuna te mu je pribavljena i protupravna korist od gotovo 26 miliona, dok je Dinamo oštećen za više od 36.6 miliona kuna.

Tužilaštvo Zdravka Mamića tereti da je od septembra 2009. do oktobra 2011. "u namjeri da sebi i članovima svoje obitelji pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist", nalagao isplate s Dinamova računa na račun jednog nogometaša od preko 81 milion kuna čime je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza na drugi dohodak od preko 14.2 miliona kuna.

Milioni izvučeni za Zdravka Mamića pod daljnjim izvidima zbog novih poreznih obveza

Nogometaš je potom navodno prema Mamićevim uputama podigao 52 miliona kuna koje je predavao njemu i članovima njegove porodice. U cilju prikrivanja neosnovanosti navedenih isplata Zdravko Mamić je prikazao da se isplata vrši na temelju dokumenta pod nazivom "Anex ugovora o profesionalnom igranju", kojim se, po tvrdnjama tužilaštva, neosnovano utvrđuje pravo navedenog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera.

Mamić je aneks potpisao iako je znao da je nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, koji je po Uskokovim sumnjama na taj način oštećen za više od 81 milion kuna.

"U vezi primitaka u iznosu od 52.061.889,15 kuna, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija provodi daljnje izvide i analize radi utvrđivanja poreznih obveza", navode u Uskoku.