Komadant KFOR-a
0

"Nema indicija da će doći do incidenta na Kosovu"

SRNA
Komandat KFOR-a njemački general Markus Bentler izjavio je danas da nema nikakvih indicija da sutra, na dan objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, može da dođe do incidenata na Kosovu.

Bentler je novinarima u sjedištu KFOR-a rekao da je KFOR obavio sve pripreme za sutra i da je spreman da obavlja svoje zadatke.

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće sutra na javnoj sjednici savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

Kosovo je uprkos protivljenju Beograda proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Pitanje Kosova i Metohije dospjelo je pred sud u Hagu na zahtjev Srbije, a poslije odluke Generalne skupštine UN u oktobru 2008. godine.

Rasprava pred sudom u Hagu počela je 1. decembra prošle godine, a tokom devet dana svoje mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova iznijelo je 29 delegacija.

Ocjenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, osim Srbije, iznijele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.
Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.