Veliki interes
95

Nekada veliki kamen spoticanja: Srbi masovno uzimaju tablice Republike Kosovo

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovih dana zabilježen je veliki interes građana na sjeveru Kosova, posebno u Mitrovici, za preregistraciju vozila s ilegalnim srbijanskim tablicama u one RKS - Republike Kosovo.

Od 1. novembra do danas zahtjeve za preregistraciju automobila na sjeveru podnijelo je preko 1.350 građana. Ovo je za kosovski Telegrafi rekao vršilac dužnosti direktora policije za sjever Veton Elshani.

Vlada Kosova je 30. oktobra odlučila odgoditi rok za preregistraciju vozila s ilegalnim srbijanskim registarskim oznakama u RKS - Republici Kosovo.

Odgodi roka prethodio je zahtjev Direkcije kosovske policije za sjeverni region upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. Ova odluka temelji se na zahtjevima građana koji su tražili da se ovaj rok produži.

Novi rok vlade je do 1. decembra za preregistraciju automobila srbijanskih tablica "PR", "KM", "PZ" i sličnih.

Podsjećamo, problem registarskih tablica u prošlosti je izazvao niz kriza na sjeveru Kosova, nastanjenom većinski Srbima.

Najprije su 31. jula 2022. podignute barikade zbog problema s tablicama, a u novembru iste godine Srbi su napustili institucije Kosova na sjeveru, nakon što je direktor policije za sjeverni region Nenad Đurić suspendovan. Đurić je odbio provesti odluku Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srbijanskim tablicama u RKS.

Planom Vlade Kosova iz oktobra prošle godine bilo je predviđeno da od 21. aprila 2023. bude dopušten promet samo automobila s RKS registarskim oznakama.

Kosovo i Srbija su 23. novembra 2022. u dijalogu uz posredovanje Evropske unije postigli dogovor o registarskim oznakama koje izdaju srbijanske vlasti za gradove na Kosovu.

Prema sporazumu, Srbija je pristala da neće izdavati nove tablice, a Kosovo je odustalo od kazni predviđenih planom za preregistraciju automobila.