Regija
41

Negodovanja u Srbiji zbog Nikolićevih izjava

Anadolija
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Prva zvanična posjeta novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Italiji, odakle je započeo seriju posjeta zemljama Evropske unije, posljednjih dana je u centru pažnje medija na Balkanu.

Nikolić je u intervjuu za talijanski list "Corriere della Sera" ponovo negirao genocid u Srebrenici, ističući da "nijedan Srbin ne priznaje genocid, pa ni on" a da su "Radovan Karadžić i Ratko Mladić nevini".

Nakon što je agencija Anadolija objavila vijest o Nikolićevim skandaloznim istupima u Italiji, ona se brzinom svjetlosti proširila regionom. U cijelu priču uključili su se i građani Srbije, pa je tako na jednom od utjecajnijih srbijanskih portala televizije B92 ostavljen veliki broj komentara upravo na vijest o izjavama predsjednika Nikolića o Srebrenici.

Brojni građani Srbije su na ovaj način iskazali svoje neslaganje sa stavovima predsjednika Nikolića, ocjenjujući da je "sramota da tako laže". Javili su se i oni koji tvrde da "priznaju genocid u Srebrenici i da nije tačno da nijedan Srbin ne priznaje genocid".

"Prestanite da brukate Srbiju tako što mislite da je cijeli svet glup, a jedino vi pametni i upravu. Sasvim je suprotno predsjedniče, što mi je jako, jako žao, pošto sam i ja građanin ove jadne Srbije", napisao je jedan od komentatora na stranici B92.

Neki su bili mišljenja da Nikolić "na ovaj način ne predstavlja Srbiju u pravom svjetlu " i da "ovo nije način na koji se vodi međunarodna politika". No, jasno, bilo je i onih koji su otvoreno stali uz izjave Nikolića.

Očito da se ponovo dolazi do činjenice da postoje dvije Srbije. Srbija koja želi promjene i predsjednika koji neće davati skandalozne izjave u prvoj zvaničnoj posjeti Evropi, ali i ona Srbija koja i dalje podržava ratne zločince i politike koje idu protiv Evrope i presuda međunarodnih sudova.