Biljana Plavšić
0

"Ne žalim se na put koji mi je Bog odredio"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša predsjednica Republike Srpske i osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić izjavila je da bi, kada bi istorija mogla da se ponovi, ponovila sve u svom životu i da se ne žali na put koji joj je Bog odredio.

Ovim je još jednom pokazala da je njeno pokajanje na Međunarodnom sudu u Hagu bilo odglumljeno kako bi dobila manju kaznu. Ona je naime svjesno lagala da se osjeća krivom za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Nikad se nisam bavila politikom. Bavila sam se svojim narodom. Da mu je bilo dobro, tu uopšte ne bih bila", rekla je Plavšićeva za beogradsku "Politiku".

Ona je ponovila da neće više da se bavi politikom, ali da je, ipak, malo reći da je narod razapet i da Srbi na Kosovu i Metohiji danas prolaze golgotu.

Na pitanje da li se osjeća kao žrtva, odnosno da li je nečija žrtva, Plavšićeva je navela da joj je gotovo najteže da odgovori na ovo pitanje.

"U sve ovo sam ušla ne znajući da će biti rata. Kada se već sve ovo desilo, prvi treba da odgovaraju oni koji su predstavljali i vodili narod. Voljela bih samo da je bilo pravde. A nije je bilo", rekla je Plavšićeva.

Ona je podsjetila da je bila pred izborom za Akademiju nauka BiH kada je objavljena njena kandidatura za člana Predsjedništva na prvim višepartijskim izborima.
"Tada sam bila i dekan na sarajevskom fakultetu. Ipak, odlučila sam da se posvetim svom narodu u nevolji", navela je Plavšićeva.

Ona je dodala da je tada dobila najveći broj glasova od svih srpskih kandidata, istakavši da se nije dvoumila da bude na strani svog naroda.

"Akademija mi više nije bila ni na kraj pameti. Pomislila sam da je to trenutak da se riješimo komunizma, da međunacionalno pitanje riješimo demokratskim putem", navela je Plavšićeva, napomenuvši da je veliki antikomunista i da nikada nije bila član partije.

Ona je istakla da o svom pokajanju razgovara samo sa Bogom.

"U zatvoru sam mnogo puta iščitavala djela Nikolaja Velimirovića, o njegovim zatvorskim danima u logoru Dahau i njegovim razgovorima sa Bogom. Na početku sam mislila da to nikada neću uspeti da postignem. Ali postigla sam, i zato ni u Hinsenbergu nikad nisam bila sama", istakla je bivša predsjednica RS.

Plavšić je, podsjećamo, u februaru 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Iz zatvora je puštena prijevremeno nakon što je odslužila dvoje trećine kazne.