Dijana Čuljak se izvinila
0

"Ne mogu diskriminirati narod kojem porijeklom pripadam"

Sarajevo-x.com
Dijana Čuljak (Foto: Arhiv)
Dijana Čuljak (Foto: Arhiv)
Urednica i voditeljica Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, Dijana Čuljak Šelebaj, javno se izvinila zbog svog "nezgrapno formuliranog pitanja" o bosanskohercegovačkim turistima na južnom Jadranu.

"Ne mogu diskriminirati narod kojem i sama svojim porijeklom pripadam. Osobno mi je žao ako sam ikoga uvrijedila i javno se izvinjavam. Govorila sam o ekonomskoj kategoriji turista koji na jedan dan dolaze na Jadran, i to južni dio Jadrana, jer im je blizu i imaju beneficiju da za razliku od sjevernog Jadrana ne moraju plaćati ulaz na naše plaže. Propustila sam spomenuti da pri tom mislim i na hrvatske goste, ali oni su mi se u kontekstu podrazumijevali", kazala je Čuljak za Index.hr.

Novinarka HRT-a je dodala i to kako je stavljanje njene izjave u politički kontekst neprimjereno.

"Uopće ne razumijem zašto se to imputira, razumijem da je moje pitanje zvučalo nedorečeno i grubo, ali dizanje tona na diskriminacijsku razinu? Pa i ja sam bila sto puta diskriminirana zbog svog porijekla i lijepile su mi se političke etikete", dodala je Čuljak.

Napominjemo, Čuljak je u Dnevniku 3 emitovanom 23. augusta u razgovoru sa gradonačelnikom Omiša Ivanom Škaričićem uvrijedila građane BiH postavljajući pitanje: "Koliki vam problem, recimo u Omišu i općenito na južnom Jadranu, predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?"

Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari kazala je za Sarajevo-x.com kako to pitanje predstavlja diskriminatorski odnos prema građanima BiH i da je to kršenje etičkog kodeksa.

Međutim, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ne smatra da je urednica Dnevnika prekršila novinarske norme.

"Mislim da je neoprezno postavila pitanje, ali u njemu ne vidim namjeru diskriminacije", rekao je Duka ističući kako je reakcija kolega iz BiH pretjerana, piše Jutarnji list.

Pitanje Dijane Čuljak o bh. turistima izazvalo je i veliko negodovanje javnosti. Brojni građani osudili su način na koji je novinarka formulisala pitanje, te se pitaju da li zaista trebaju i iduće ljeto svoj novac trošiti kod susjeda, s obzirom da im se čini da nisu dobrodošli ukoliko ne plate mjesto na plaži, a možda i zrak koji udišu!?