Regija
0

NATO preduzima mjere da osigura sigurnost na Kosovu

SRNA
Erhard Drews
Erhard Drews
NATO će preuzeti neophodne mjere da osigura bezbjednost na Kosovu, jer je neprihvatljiva upotreba nasilja protiv vojnika KFOR-a, poručio je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju Samuel Locklear.

Locklear je sve strane pozvao na uzdržanost i apelovao na odgovorne političare u regionu da se založe za mir, stabilnost i mirno rješavanje problema i istakao podršku današnjem komentaru situacije predsjednika Srbije Borisa Tadića.

On je optužio "kriminalne elemente" koji su, kako je rekao, protiv KFOR-a upotrijebili malokalibarsko oružje i eksplozivne naprave ručne izrade, na šta su vojnici odgovorili vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem.

"Ljudi koji nanose povrede vojnicima KFOR-a nisu mirni demonstranti ili osobe koje rade na tome da obezbijede dobra rješenja. Ovi kriminalni činovi i bilo koje akcije koje ugrožavaju bezbjedno okruženje nisu prihvatljive", rekao je Locklear na konferenciji sa komandantom KFOR-a Erhardom Drewsom na vojnom aerodromu u Prištini.

Komandant KFOR-a Erhard Drews rekao je da se demonstranti na sjeveru Kosova iz mnogo razloga ne mogu nazvati mirnim, osvrnuvši se na, kako je rekao, "upotrebu lakog oružja, ručnih bombi i molotovljevih koktela koja je dovela do ranjavanja i ozbiljnih povreda jednog broja vojnika KFOR-a".