Regija
0

Nataša Kandić: Vučić je shvatio realnost, ali nije smio zvati Dodika u Beograd

NAP
Nataša Kandić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nataša Kandić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda u izjavi za novinsku agenciju Patria kazala je da će najvjerovatnije dosadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobiti mjesto premijera, koje mu pripada po njegovoj moći u Srbiji.

Što se tiče Vučićevog odnosa prema regionu, Kandić smatra da do sada, od strane Vučića, nije bilo velike negativne političke retorike ni prema BiH ni prema Hrvatskoj, pa čak ni sada kada su uzajamne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

"Budući premijer Srbije je vrlo jasno rekao da on priznaje, poštuje i uvažava integritet BiH. Lično mislim, da kada su počeli protesti u BiH, nije trebao da zove Milorada Dodika iz RS ni na kakav razgovor, to nije imalo smisla, kao što nije imalo smisla ni to što je premijer Zoran Milanović išao u Mostar, ali sve drugo je sasvim poznato", kazala je Kandić za NAP.

Ona je dalje napomenula da nema negativnih aspekata i da se ne može očekivati da će doći do vraćanja retorike iz 90-tih.

"Mislim da Vučić pokušava da minimizira neprijateljstvo iz prošlosti i prizna da odnosi ne mogu da budu strašno bliski, ali da će biti korektni s poštovanjem. Što se tiče BiH bitno je da se ne odvijaju i ne započinju neki novi odnosi između Srbije i Republike Srpske odvojeno od BiH i ne vidim naznake da bi se to moglo dogoditi. Odnos države prema državi mora da ostane i vjerujem da će tako i biti", dodala je Kandić.

S obzirom da su mnogi u BiH mišljenja kako vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad misleći pri tome na izjave i ponašanje Vučića 90-tih godina, Kandić smatra da je to prevaziđeno te da se takva retorika ne smije ponoviti.

"Svi mi znamo šta je Vučić govorio 90-tih, ali znamo šta je i činio. Za ovo vrijeme koliko je u vlasti pokazao je veću hrabrost i odlučnost sa najkomplikovanijim srpskim pitanjem, a to je Kosovo. Pokazao je da shvata šta je realnost i da političke priče o kolijevci i nebeskoj Srbiji, on ne podržava i da preuzima odgovornost da se prizna realnost", dodala je Kandić.