Regija
14

Nastavljen show u Skupštini Srbije: Pljuštale uvrede i psovke među parlamentarcima

Piše: Er. M.
Foto: b92
Foto: b92
Skupština Republike Srbije posljednjih dana nalazi se u centru interesovanja zbog neozbiljnog ponašanja srbijanskih parlamentaraca. Zbog žučnih rasprava i svađa parlamentaraca predsjedavajuća Maja Gojković bila je prinuđena prekinuti današnju sjednicu nakon koje je poručila kako "mora razmisliti o ovom sazivu skupštine".

Nakon što su neki od zastupnika glasno negodovali, šetali po sali tokom zasjedanja i fotografisali telefonom, Gojković je poručila da Skupština ne može tako da radi i zakazala nastavak sjednice za 22. novembar.

"Moraću da uzmem par dana da razmislim o ovom sazivu parlamenta i šta nam je činiti, jer postoji duboko nerazumijevanje", rekla je Gojković.

Ona je napomenula da mora razmisliti o razumijevanju parlamentarizma i o tome da li je neko došao sa namjerom da obesmisli parlament.

Za vrijeme izlaganja Aleksandra Martinovića iz Srpske napredne stranke, koji je pozvao predsjedavajuću da zaustavi hajku protiv zastupnika Marjana Rističevića, zastupnici stranke "Dosta je bilo" i Demokratske stranke ustali su sa svojih mjesta, glasno negodovali i držali transparente "Isključi nasilje, isključi Rističevića".

Zastupnik "Dosta je bilo" Branislav Mihajlović, kome je Gojković izrekla opomenu i udaljila ga sa sjednice, u jednom trenutku je ustao i glasno vikao.

Predsjedavajuća je sa sjednice udaljila i zastupnika Demokratske stranke Balša Božović, a njegov stranački kolega Goran Ješić je poslije rasprave sa predsjednicom skupštine glasno opsovao.

Kako piše srbijanski Blic.rs, situacija u parlamentu uzavrela je već nekoliko dana, a ovog popodneva je kulminirala, pljuštale su uvrede, psovke, a predsjednica parlamenta je određivanjem kraćih pauza bezuspješno pokušavala da smiri situaciju.

Ni sjednica Skupštine Srbije u srijedu nije prošla bez incidenata. Mediji iz Srbije navode da je prekid te sjednice uslijedio nakon verbalnog sukoba zastupnika "Dosta je bilo" i zastupnika SNS-a Marjana Rističevića.

Gojković je na sjednici u srijedu izrekla drugu opomenu zastupnici pokreta DJB Tatjani Macuri koja je, kako je rekla, pljunula zastupnik Rističevića, kao i opomenu Nenadu Božiću jer mu je psovao majku. U DJB, međutim, negirali su da je bilo ko od njihovih zastupnika pljuvao i psovao Rističevića.

Incidenti nisu mašili ni sjednicu Skupštine Srbije koja je održana prošle sedmice, a na kojoj je na kojoj je šef Delegacije EU Michael Davenport trebalo da predstavi Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Zastupnici SRS-a, Pokreta Dveri i LDP-a tražili su odlaganje sjednice dok ne dobiju izvještaj EK o napretku Srbije na srpskom jeziku.

Lider SRS Vojislav Šešelj je "provocirao" Davenporta, tražeći mu broj telefona, kako bi mogao da mu "prebaci" pjesmu o Donaldu Trumpu.