Građani preplavili ulicu
3

Nastavak protesta ispred Informera, građanke poručile: Sigurnost za žene, robija za nasilnike

I. B.
Nastavljaju se protesti ispred redakcije tabloida Informer u Beogradu (Foto: Twitter)
Nastavljaju se protesti ispred redakcije tabloida Informer u Beogradu (Foto: Twitter)
Nakon što je prošle sedmice srbijanski tabloid Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je potom i uhapšen, građani Beograda se ne smiruju, a danas su održani i treći protesti ispred redakcije ovog medija.
Naime, protesti se održavaju već treći put, a nastavljeni su jer se intervju sa Miloševićem još uvijek nalazi na internetu, a "institucije šute i nasilje se nastavlja".

Društvene mreže već su preplavili snimci i fotografije sa ulice gdje se nalazi redakcija Informera, a gdje se vidi kako se okupila gomila građana s rekvizitima i transparentima na kojima su ispisali snažne poruke.

Samo neke od njih glase: "Sigurnost za žene. Robija za nasilnike", "Sama sam tražila osnovna ljudska prava", "Gdje je i šta radi centar za socijalni rad", "Kad ti kažu histerična, ti čuj borbena", "Srbijo ustani protiv nasilja", "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju", i brojni drugi.
Trake za saobraćaj su u oba smjera na Terazijama zatvorene, a mogle su se čuti i aktivistkinje dok su uzvikivale rečenice poput: "Ženska revolucija" i "Nasilnike u zatvor, a ne u medije".
Kako prenosi Nova.rs, aktivistkinje su navele i da zahtjevaju prekid finansiranja javnim novcem svih medija koji krše Kodeks novinara Srbije, kao i uvođenje registra silovatelja.
Na ulazu u redakciju Informera "isplele" su mrežu od vune i postavile natpise "zatvoreno, vaše žene" i "zatvoreno, vaše dijete".

Poručile su kako ovo ne smije biti "čudo od tri dana" i da se nasilju mora stati na put te da ako ih institucije neće štititi, to će učiniti druge žene.

Podsjetimo, odmah po objavljivanju gnjusni intervju izazvao je brojne negativne reakcije, a oglasio se glavni i odgovorni urednik Dragan J. Vučićević koji je naveo da se takvi intervjui rade svuda u svijetu i da najugledniji svjetski mediji objavljuju takav tip intervjua i da je "baš to novinarstvo".