Zbog nezakonitog držanja slika
0

Nasljednici francuskog kolekcionara tužili Srbiju

FENA
Narodni muzej Beograd
Narodni muzej Beograd
Troje nasljednika zbirke od više od 400 umjetničkih djela, uključujući slike Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu nezakonito drži te radove od 1949. godine.

Zbirka od 429 umjetničkih djela pripadala je istaknutom francuskom prodavaču umjetnina i kolekcionaru Ambroiseu Vollardu, koji je poginuo 1939. godine u nesreći.

Kada je u Evropi izbio Drugi svjetski rat, dio njegove zbirke prebačen je Jugoslavenu Erihu Šlomoviću, no Šlomović, koji je bio Jevrej, kasnije je uhapšen i ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine.

Jugoslavenska je vlada kasnije rekvirirala radove i smjestila ih u Narodni muzej.

Advokati nasljednika tvrde da je muzej, koji je i međunarodno izlagao neka od djela, dobro upoznat sa spornom historijom zbirke.

"Historija zbirke Vollard/Šlomović i pravne odluke donesene u Francuskoj desetljećima stvaraju komešanje na međunarodnom nivou i niti jedan kustos ili direktor muzeja koji ima te radove ne može za njih ne znati", napisao je advokat Francois Honnorat u žalbi predanoj ove sedmice, prenijela je u četvrtak agencija Reuters.

Zbirka obuhvaća djela impresionista i druge umjetnosti 19. stoljeća, poput mrtvih priroda Paula Gauguina, litografija Paula Cezannea i Mary Cassatt, više od 50 pastela i crteža Edgara Degasa i radove Pierre-Auguste Renoira. Među drugim velikim slikarima 19. i početka 20. stoljeća u zbirci su i Pierre Bonnard, Camille Pissaro i Maurice Utrillo, prenijela je Hina.

Advokati nasljednika su rekli da su o sporu obavijestili ambasadu Srbije u Parizu, ali da nisu dobili odgovor.