Posjeta najavljena sutra
9

Napetosti u susjedstvu: Da li će patrijarhu Irineju biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru?

Klix.ba
Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Za sutra je u Crnoj Gori najavljena posjeta patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja. Međutim, prema pisanjima dijela crnogorskih medija, koji se pozivaju na obavještajne izvore, njemu bi već na granici, trebao biti uskraćen ulazak u Crnu Goru.

Ove informacije objavili su Pobjeda i Antena M. No, s druge strane portal Vijesti piše, pozivaju se na visokorangirane izvore u policiji, da će patrijarhu Irineju biti dozvoljen ulazak u tu državu.

Inače, ove napetosti dolaze nakon što je proljetos patrijarh Irnej usporedio današnji položaj Srba u Crnoj Gori s onim u vrijeme ustaške NDH, a položaj SPC-a kao u doba osmanske vladavine.

Nakon toga predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je da se patrijarh Irinej ispriča zbog tih riječi, ali je uslijedio odgovor iz Beogradske patrijaršije da se Irinej neće i nema zašto ispričavati Crnoj Gori.

U vezi sa ovim nedavno je u medijima bliskim crnogorskoj vlasti objavljeno da su nadležni pripremili spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da je na njemu i patrijarh Irinej, kome će ulazak u Crnu Goru navodno biti zabranjen zbog njenog blaćenja.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, ovaj spisak je u pripremi, a za sve osobe koje su "kandidati" da se na njemu nađu bit će urađene bezbjednosne i druge procjene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan.