Novi podaci
77

Nakon zemljotresa u Zagrebu: Vojska na ulicama, 17 povrijeđenih, dijete u kritičnom stanju

E. Sk.
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Zemljotres koji je jutros u 6:23 sati zatresao Zagreb, magnitude 5,5 stepeni prema Richterovoj skali, napravio je velike materijalne štete, jer su prijavljena oštećenja na čak 600 zgrada, dok je građanima glavnog grada hrvatske donio traumatično iskustvo.
Dok su zidovi na zgradama u Vrbiku i Draškovićevoj popucali, u dijelovima grada nema struje i vode, piše Index.hr.

Osim toga, iz MUP-a HR kazali su da je 15-godišnje dijete i dalje u kritičnom stanju, a još 16 osoba je povrijeđeno. Direktor Klaićeve kazao je da se radi o djevojci te da je teško povrijeđena i da se bore za njen život.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane direktno pogođene današnjim zemljotresom.

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da je na naplatnoj kućici Kikovica postavljen zajednički punkt epidemiologa, policije i civilne zaštite radi kontrole osoba koje su usljed zemljotresa odlučile napustiti Zagreb, a imaju mjeru samoizolacije.

"Prilikom kontrole putnika osobe će biti propuštene da nastave put do svojih odredišta uz uzimanje podataka na kojoj adresi namjeravaju boraviti", kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodaju da su u dogovoru s radnicima autocesta zatvoreni izlazi na čvorovima Vrata, Delnice i Oštrovica, a kontrolisat će se i stara cesta prema Rijeci. Također, vojska je izašla na ulice.

"Hrvatska vojska u okviru pružanja pomoći građanima Zagreba učestvuje u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice, ispred Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' podiže tri šatora, te je angažirana na raščišćavanju ruševina u centru Zagreba", saopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Trenutno je angažirano 230 pripadnika HV-a, koji rade na raščišćavanju Zagreba, a 300 ih je u stanju spremnosti. Angažirani su inženjerijski strojevi i istovarivači koji otpalu fasadu i crjepove utovaruju i odvoze iz središta grada.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izrazio je uvjerenje da će vojnici uspjeti očistiti središte grada tokom dana.

Također, istaknuo je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

"Priroda je nepredvidiva i na nju ne može niko utjecati. HV ima razrađene planove za sve vanredne situacije, u tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se desi situacija poput ove jutros", rekao je Kundid, a prenosi Hina.