{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivirao se vulkan u Makedoniji, posljednji "živi" na Balkanu

29.5.2014. u 08:35
113
49
Aktivirao se vulkan u Makedoniji, posljednji "živi" na Balkanu
113
Aktivirao se vulkan u Makedoniji, posljednji "živi" na Balkanu
Foto: Ohrid News
Nakon što je prije nekoliko dana Skoplje potresao nešto snažniji zemljotres te obilne padavine koje su poplavile pojedine ulice i podrumske prostorije u nekoliko naselja, paniku je izazvalo i "buđenje" vulkana nedaleko od poznatog ljetovališta Ohrida.
Panika je zavladala među lokalnim stanovništvom u ohridskom selu Kosel, gdje se i nalazi istoimeni vulkan, nakon što je primijećeno da iz vulkana izbija gusti dim, objavili su makedonski mediji.

Naime, riječ je o vulkanu koji nije aktivan, iako se vjeruje da je jedini "živi" Vulkan na Balkanu, ali zapravo služi samo kao turistička atrakcija.

"Naša ekipa je izašla na teren, ali nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom. Vulkan reaguje na promjenu vremena. Ovoga puta gusti dim je izlazio iz vulkanskog otvora i prekrivao veću površinu", izjavio je jedan od vatrogasaca koji je bio na mjestu događaja, objavili su makedonski mediji.

O aktiviranju vulkana obviještene su nadležne institucije. Oni tvrde da nema razloga za paniku te da je riječ o posve prirodnoj pojavi.

Podsjetili su da se to i ranije dešavalo, a posljednji put prije deset godina.

Inače područjem u blizini vulkana uvijek se širi miris pokvarenih jaja, a razlog tome je što vulkan iz nekoliko svojih kratera izbacuje ugljendioksid i sulfat. Stručnjaci smatraju da to predstavlja znak izumiranja svake vulkanske aktivnosti. Vulkan ili sulfatara Duvalo u udžbenicima u bivšoj Jugoslaviji opisivan je kao rijetka geološka pojava i kao jedini živi vulkan na Balkanu.

Sa specifičnim kraterom, ovaj vulkan predstavlja prirodni fenomen, zbog čega ga je Skupština Ohrida sedamdesetih godina prošlog vijeka proglasila za prirodnu rijetkost.

Građani prostor u blizini vulkana nerijetko koriste i kao divlju deponiju, na što su stručnjaci posebno upozorili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: