Regija
5

Aktiviranje vulkana kod Ohrida izazvalo paniku mještana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dim iz vulkana u selu Kosel kod Ohrida izazvao je paniku kod lokalnog stanovništva, iako zvaničnici tvrde kako ne postoji nikakva opasnost po okolinu, javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz sela Kosel.

Načelnik Opštine Ohrid Nikola Bakračevski kazao je kako nema potrebe za paniku i da je situacija pod kontrolom. On je dodao kako je u stalnom kontaktu sa zvaničnicima, te da se radi o prirodnom slučaju i da za selo i regiju nema opasnosti.

Kako je u razgovoru sa ekipom AA rekao stanovnik sela Kose Gligor Dimitrijevski, narod je uplašen zbog crnog dima koji je vidljiv. Dimitrijevski je kazao kako u selu nije bio jučer kada se dim pojavio, ali da se danas uvjerio kako nema opasnosti za lokalno stanovništvo.

Sat vremena nakon što je sinoć čuo eksploziju, Boris Krstanovski je na vijestima saznao da je uzrok eksplozije vulkan. Dim je došao i do njegovog dvorišta, rekao je Krstanovski, dodavši kako bi moglo doći do veće eksplozije koja bi predstavljala opasnost po mještane sela Kosel, u blizini Ohrida.

Direktor Centra za krizne situacije ohridske regije Mitko Temelkovski je istakao kako je područje oko vulkana u potpunosti sigurno te da ne postoji nikakva opasnost za stanovništvo. Temelkovski je dodao kako je situacija u granicama normale i da se današnji dan ne razlikuje od prethodnih.

Zvaničnici ističu kako su mediji preuveličali situaciju, a narod zbog toga živi u strahu.

Aktiviranje vulkana u Koselu, koji je inače neaktivan, predstavlja jedan od rijetkih primjera vulkanske aktivnosti u Evropi. Krater, koji je posljednji put dim ispuštao prije deset godina, stanovnicima služi kao deponija za odlaganje smeća.