Šta je uzrok trovanja?
28

Nakon tragedije kod Hvara: Djeca i dalje životno ugrožena, čekaju se rezultati istrage

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ne smiruje se situacija na Hvaru nakon tragedije koja se desila jučer kada je na brodu pronađen mrtav muškarac, a četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece.
Mada se, prema pisanjima pojedinih hrvatskih medija, sumnja na trovanje hranom, drugi ipak tvrde da je moguće da su turisti otrovani zbog curenja plina iz brodskog sistema, a šta se zapravo desilo pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza.

Prema riječima Tanje Kovačević iz splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, djeca su tokom noći bila stabilno, mada su i dalje životno ugrožena.

"Djeca su životno ugrožena, na respiratoru su oboje. Radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice", kazala je Kovačević.

Ljekari su jučer objavili da su djeci otkazali svi vitalni organi i da su u veoma teškom stanju.

Branka Polić, voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju, potvrdila je da su oboje djece italijanski državljani, petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica. Dežurni ljekar u splitskom kliničkom centru Dragan Ledina je kao mogući uzrok zdravstvenih poremećaj pacijenata spomenuo i plin te je rekao da se trovanje hranom kao uzrok može isključiti.

Hvarski restoran u kojem su Italijani jeli dagnje ponovo je otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori u njemu završili svoj posao. Vlasnik restorana kazao je da su svi u šoku zbog tragedije koja se desila.

"Nadležna inspekcija i policija utvrdili su ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti. Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana", rekao je vlasnik restorana.