Kosovo
0

Nakon sukoba, noć na Jarinju protekla mirno

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Noć na sjeveru Kosova protekla je bez incidenata, Srbi su u povećanom broju na barikadama, a i KFOR je povećao broj svojih pripadnika, posebno u bazama u blizini Jarinja.

Postavljanjem bodljikave žice, KFOR je u potpunosti onemogućio korištenje alternativnog puta nadomak Jarinja, kod koga je juče došlo do sukoba.

Zdravstveno stanje jednog Srbina koji je tokom jučerašnjeg sukoba sa KFOR-om zadobio povredu kičme je rizično, dok su ostali povrijeđeni van životne opasnosti.

Portparol KFOR-a Ralf Adamec na sinoć održanoj konferenciji za novinare nije mogao da precizira tačan broj povrijeđenih vojnika i civila.

"Ima povrijeđenih, ali ne želim da spekulišem. Otvorena je istraga koja će utvrditi precizno šta se dogodilo", rekao je Adamec, pozivajući na smirivanje situacije i naglašavajući da je Kfor samo pomagao EULEX-u.

Istragu je pokrenuo i EULEX, tako da se uskoro očekuje zvanično saopštenje.

Preko graničnog  prelaza Jarinje saobraćaj se ne odvija, tako da jutros na posao nisu došli Srbi iz Raške u Leposavić, kao ni učenici.
Više osoba je povrijeđeno u jučerašnjim neredima kod prelaza Jarinje kada je KFOR gumenim mecima pucao na Srbe koji su protestovali zato što su vojnici blokirali alternativni put između sjevera Kosova i centralne Srbije.

Pripadnici KFOR-a su na Srbe bacili suzavac i šok bombe i pucali gumenim mecima. 

Na sinoć održanoj konferenciji za novinare KFOR-a i  EULEX-a saopšteno je da su vojnici reagovali na pokušaj probijanja kontrolnog punkta, te ispalili metak na civila koji je pokušao da ukrade pušku.