Moglo bi doći do većih incidenata
6

VIDEO / Nakon likvidacije 5 Makedonaca kamenovane albanske kuće

Klix.ba
Foto: Beta
Foto: Beta
Nakon ubistva četiri mladića i jednog čovjeka u blizini Skoplja, koje se dogodilo u četvrtak navečer oko 23 sata, situacija u Makedoniji je napeta i strahuje se da bi moglo doći do incidenata.

Tamošnja policija je saopćila da su ubijeni mladići iz sela radišani stari od 18 do 20 godina, a 45-godišnjak je iz sela Cereševo. Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovski je na konferenciji za medije saopćila da je smrt nastupila nasilno i da su na mjestu događaja pronađene čahure i tragovi vatrenog oružja. Jankulovski je također apelovala na građane da ostanu mirni.

Smiriti tenzije

"U ovom trentuku obezbjeđujemo mjesto gde se desila tragedija kako bi našli još neke tragove. Činimo sve napore da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijam ne doprinosi daljem podgrijavanju tenzija", rekla je jankulovski na konferenciji za novinare u Skoplju.

Zvanično, MUP je naveo da je na mjestu ubistva bilo čahura, krvi, a na tijelima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronadjeno. Četvorica mladića su pronadjeni pored zemljanog puta, a čovjek stotinak metara dalje, prenio je B92.

Kamenovane kuće Albanaca

Pojedini mediji su preneli tvrdnje stanovništva da je motiv ubistava etničke prirode, nakon čega je MUP apelovao da se ne podižu tenzije. Mještani protestuju, a došlo je i do nekoliko incidenata.

Kako je u MUP-u Makedonije potvrđeno za B92, mnogo je ljudi na ulicama, lokalni putevi i autoput su blokirani i podignute su tenzije, a bilo je i kamenovanja kuća Albanaca. Skopski mediji prenose da je kamenovana jedna albanska kuća i da su zapaljena dva automobila čiji su vlasnici Albanci. Televizija "24" u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a.

Policija je formirala specijalnu jedinicu i operativni štab zadužen za ovaj slučaj, mjesto zločina obišao je vrh makedonskog MUP-a, predvođen Jankulovskom.

Zbog potencijalnih nereda u Radiševo su poslati i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije, a na putevima su i oklopna kola.

Policija je pozvala 30 osoba na razgovor povodom ovih ubistava.

Postrojeni prije likvidacije

Tijela makedonskih mladića i jednog mještanina kasno sinoć pronašli su pecaroši kod vejštačkog jezera Železarsko blizu skopske obilaznice. Veruje se da su ubijeni najverovatnije bili na pecanju jučer u toku popodneva, jer je pored njih pronađena oprema za pecanje.

Pojedini makedonski mediji prenose izjave da su mladići bili "postrojeni prije nego što je pucano iz vatrenog oružja na njih", kao i da se četiri od pet tijela nalaze jedno pored drugog, što ukazuje na likvidaciju. Tijelo starijeg čovjeka pronađeno je stotinak metara dalje. Svim ubijenima je pucano u gornji dio tijela.

BIRN prenosi da su neki od okupljenih rekli i da vjeruju da su makedonske mladiće ubili Albanci, što bi "moglo da dovede do novih etničkih turbulencija".