Regija
8

Nakon incidenta konačno završena sjednica Skupštine Crne Gore

Anadolija
Sjednica Skupštine Crne Gore koja je danas na samom početku prekinuta, nastavljena je večeras.

Nakon što su svi učesnici rasprave iskazali svoj stav oko današnjeg incidenta, odlučeno je da se nastavi u ponedjeljak. Poslanicima Demokratskog fronta (DF) izrečene su javne opomene zbog ponašanja na današnjoj sjednici

Sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o izboru novih članova Vlade, prekinuta je danas nakon što su poslanici Demokratskog fronta pogrdno skandirali premijeru Milu Đukanoviću. Poslanici DF-a nastavili su da vrijeđaju premijera Mila Đukanovića i nakon što je sjednica parlamenta prekinuta, a obezbjeđenje Skupštine spriječilo je fizički sukob.

Nakon što su više sati pokušavali doći do modela koji bi bio prihvatljiv za sve strane, poslanici su večeras u 20 časova nastavili sjednicu. Na početku zasijedanja, Ranko Krivokapić predsjednik Skupštine Crne Gore je poslanike DF-a upozorio da je naredna kazna za teže povrede udaljenje iz parlamenta.

"Desio se težak incident. Nije prvi, ali se nadam da je posljednji. U ime parlamenta, izvinjavam se svim građanima Crne Gore. Dugujemo izvinjenje i premijeru", rekao je Krivokapić.

Predrag Bulatović iz DF-a kazao je da Krivokapić nema pravo da im izrekne opomenu.

"To pravo ima Odbor za ljudska prava. Premijer je uvrijedio poslanike DF-a. Od VDT-a tražim da ispita prijetnje Đukanovića poslaniku Janku Vučiniću kome je rekao da će posebno da mu plati'", poručio je Bulatović.

Od poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista večeras je prisustvovao samo Milutin Simović.

"Danas nije zaštićena ni Skupština, ni Vlada Crne Gore od vandalskog i nevaspitanog ponašanja DF-a. Danas smo bili svjedoci ataka na institucije i Sporazum o slobodnim i fer izborima i to nekoliko dana uoči potpisivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i obilježavanja deset godina od obnavljanja nezavisnosti", kazao je Simović.

On je istakao da DPS zbog svega traži udaljavanje poslanika DF-a iz parlamenta.

Potpredsjednik parlamenta i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da zbog svega Skupština treba sebi da skrati mandat i da se raspišu vanredni izbori.

"Vjerujem da dijelim stav većine demokratske javnosti i međunarodne zajednice", rekao je Mustafić.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić ocijenio je da današnji incident "nije ništa strašno".

"Ovdje niko nikog nije udarao. Ne vidim razlog za pravljenje ovolike drame. Ovdje se ne zna ko se kome ulizuje i izvinjava", rekao je Mandić.

Nakon završene sjednice javnosti se obratio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. On je istakao "da ne osjeća lično stid zbog današnjeg incidenta, ali institucionalno da". Nada se da incident u parlamentu neće zaustaviti proces koji traje od 1. decembra i vodi ka slobodnim i fer izborima.

"Vjerujem da incident neće biti iskorišten da se zaustavi proces. Vlada je do sada ispunjavala obaveze, nadam se da će tako biti i dalje. Lično me nije stid zbog incidenta, ali institucionalno da. Nisam bio vinovnik, već onaj koji je spriječio incident", naglasio je Krivokapić.

Poručio je treba stabilizovati stanje i doći do fer izbora.

"Lako je paliti vatre", upozorio je Krivokapić, uz napomenu da je jutro pametnije od noći.