Regija
11

Nakon glasanja u Novom Pazaru Ljajić, Ugljanin i Zukorlić poručili: Bošnjaci pokazali jedinstvo

Anadolija
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Lideri tri vodeće bošnjačke političke opcije u Sandžaku, Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin i Muamer Zukorlić glasali su jutros u Novom Pazaru. Oni su zajednički konstatovali da izbori protiču u prijatnoj atmosferi, jedinstvu i velikim očekivanjima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin je izjavio da su Bošnjaci na ovim izborima pokazali jedinstvo, istakavši da u Srbiji nisu stvoreni demokratski uslovi za manjine.

"Danas vlada opšte jedinstvo, svi su shvatili da je SDA Sandžaka spas za sve probleme u Sandžaku. Što se tiče manjina nisu ostvareni fer, regularni i demokratski uslovi za izbore. Mi kao Bošnjaci smo izašli na izbore da damo doprinos demokratskim procesima“, ocjenio je Ugljanin.

On je zajedno sa suprugom Mersijom glasao na biračkom mjestu broj 87., u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović“.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić ponovio je da su ovi izbori važni iz nekoliko aspekta, kao je rekao "između prodaje magle i pokušaja da se nešto izgradi“.

Ljajić koji je aktuelni vicepremijer i član vlada Srbije u proteklih petnaest godina očekuje najbolji rezultat na ovim izborima.

"Potpuno mi je savjest čista i mirna, na građanima je da odluče koju politiku više vrednuju, glas naroda ćemo apsolutno poštovati ma kakav da bude iskazana na ovim izborima. Apsolutno sam uvjeren da ćemo napraviti najbolji rezultat od osnivanja stranke do danas“, rekao je Ljajić izrazivši očekivanje da će u Novom Pazaru osvojiti pedeset posto mandata, u Sjenici takođe biti prva stranka, u Tutinu se boriti za prvo mjesto, u Prijepolju takođe, u Priboju drugi, a u Novoj Varoši odlučivati o formiranju većine u lokalnom parlamentu.

Upitan da li vidi sebe u novom sastavu Vlade Srbije, Ljajić je odgovorio da nije razmišljao o tome izrazivši očekivanje da će list Srpske napredne stanke (SNS) na čijoj je listi osvojiti polovinu glasova i samostalno formirati vladu.

"Očekujem da će druge stranke koje pređu cenzus biti pozvane da se napravi što veća skupštinska većina jer će biti potrebno da završimo reforme“, izjavio je Ljajić u Novom Pazaru.

On je konstatovao da je rano govoriti o učešću druge dvije bošnajčke stranke u novom sazivu Vlade Srbije.

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić je glasao u deset sati, na biračkom mjestu 82., u prostorijama mjesne zajednice na Hadžetu.

Nosilac liste "Muamer Zukorlić-Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka“, doskorašnji sandžački muftija Muamer Zukorlić je zajedno sa kćerkom Nedmom i suprugom Umejom glasao u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj“.

Nakon glasanja Zukorlić je ocijenio da proces glasanja u Novom Pazaru protiče dosta dobro, a da području Tutina i Sjenice postoje neki oblici pritiska na članove odbora.

"Nadam se da će se proces glasanja nastaviti u najboljem redu. Najbitinije je da se građanima omogući da istinski svoju volju ostvare, a svakako je da na nama kandidatima priznamo izbore i čestitam pobjednicima“, istako je Zukorlić.

On je, ne želeći da govori o mogućim koalicijama sa Ugljaninom i Ljajićem, naveo da "volja birača daje za pravo da se razmišlja o kombinatorimaka i matematikama“.

U Novom Pazaru 84.010 birača je sa pravom glasa, glasa se na 96 biračkih mjesta.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Radoslav Milić je potrdio da dosadašnji izbori u novopazarskoj opštini, pored manjih tehničkih problema, protiču regularno i zadovaljavajućem toku.

"Izbori do sada protiču regularno i izlaznost do 10 sati je 8,45 posto“, izjavio je Milić.

Slična izlaznost u prva tri sata glasanja je i na području ostalih pet sandžačkih opština. U Tutinu i Sjenici je približna izlaznost birača, u Prijepolju nemaju presjek izlaznosti, a prema riječima predsjednika OIK-a u toj opštini Dalmira Kozice izborni se odvijaju nesmetano.

U drugoj opštini Limske doline, Priboju do deset sati je glasalo nešto manje od osam posto birača. Naredna zvanična procjena izlaznosti očekuje se u 14 sati. Prema nezvaničnim podacima u Sandžaku je do 12 sati glasalo oko 20 procenata birača.

Na području šest sandžačkih opština upisano je ukupno 217.487 građana sa pravom glasa. U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, a u Vojvodini pokrajinski izbori, dok se u opštinama glasa za izbor predstavnika u lokalnim parlamentima.