Regija
0

Nakon burne predizborne kampanje Crnogorci danas biraju novu vlast

Klix.ba
Foto: RTV Crne Gore
Foto: RTV Crne Gore
U Crnoj Gori jutros u 7.00 sati otvorena su sva biračka mjesta za parlamentarne izbore i lokalne izbore u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a građani će glasati do 20.00 sati.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana. Parlamentarni izbori bit će deseti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih listi. Lokalni izbori bit će održani u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

U Budvi na izborima učestvuje osam partija i dvije koalicije, u Kotoru 12 partija, u Andrijevici sedam stranaka i u Gusinju šest partija i jedna koalicija. Od 17 učesnika na izborima 13 su političke partije i četiri koalicije: Sigurnim korakom DPS (Demokratska partija socijalista), Demokratski front (DF), Velika koalicija "Ključ", Socijaldemokratska partija (SDP), Demokrate, Socijaldemokrate Crne Gore, Pozitivna Crna Gora, Stranka srpskih radikala, Alternativa Crna Gora, Srpska stranka, Stranka penzionera.

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori nadgleda 2.600 posmatrača. Izbore nadgledaju 2.092 domaća i 512 stranih posmatrača. U pojedinim udaljenim selima glasa se u šatorima, javlja RTV Crne Gore.

Foto: RTV Crne Gore
Foto: RTV Crne Gore

Posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OSCE-aa za izbore čine 33 poslanika iz 23 zemlje članice te međunarodne organizacije.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju u osjetljivom političkom trenutku kojeg karakteriše politička nestabilnost i pad povjerenja u legitimitet izbornog procesa, a što je rezultiralo oštrom i agresivnom kampanjom.

Izborna kampanja 2016. godine je, prema analizi nevladinih organizacija, najskuplja u historiji. Političke partije su, samo na oglašavanje na komercijalnim televizijama i štampanim medijima, potrošile oko 1,5 miliona eura. Pored novca koji su partije dobile iz budžeta, za finansiranje ove kampanje stranke su prikupile i tri puta više novca iz privatnih izvora nego za izbore 2012. godine.

Na prethodnim izborima održanim 2012. godine, najviše mjesta u parlamentu je osvojila Koalicija Evropska Crna Gora - 39, potom Demokratski front - 20, Socijalistička narodna partija - 9, Pozitivna - 7, Bošnjačka stranka - 3, izborna lista albanske nacionalne manjine - 2 i Hrvatska građanska inicijativa - 1 mandat.

Prvi preliminarni rezultati i projekcije se mogu očekivati poslije 21 sat.