Stereotipno ponašanje
229

Nakon brojnih šovinističkih poruka i uvreda Bošnjacima, Milanović je stigao uvrijediti i Rome

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je komentarišući načine uštede energije uspio uvrijediti Rome stereotipnim mišljenjem o tome da je njihov posao odvoz otpada. Od tada se u Hrvatskoj reakcije na rasističku izjavu ne smiruju.

"Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, bolje je prodajte Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima", rekao je on diskriminišući tako ionako ugroženu zajednicu u cijelom regionu.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi komentarisao je izjavu Milanovića navodeći da predsjednik ne bi trebao pridonositi stereotipima, kao i da je izjavom uvrijedio čitavu romsku zajednicu.

“Čovjek koji je na čelu države u ovakvim bi situacijama trebao bolje promisliti što i na koji način govori o svojim sugrađanima u javnom prostoru”, poručio je Kajtazi.

Milanović na ovo naravno nije ostao dužan poručujući Kajtaziju "Idi se okupaj. U moru, da ne ispadne da vrijeđam". Uz to je uspio dovesti u pitanje da li je Kajtazi uopšte Rom.

Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što? Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje je li on Rom, hajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom", rekao je Milanović.

No, ako se uzmu u obzir Milanovićeve inače šovinističke izjave, često upućene i Bošnjacima, to što ni ovaj put nije imao takta dok izgovara riječi, nije prevelika novost. Svakako, izjave poput njegove treba osuditi, jer ionako marginalizovana grupa ne smije se suočavati sa stereotipima, a što je pogotovo opasno kad dolazi s vrha države.