Veliko iznenađenje
0

Nakon akcije protiv narko bandi, albanski ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku

FENA
Foto: Twitter/Fatmir Xhafaj (desno)
Foto: Twitter/Fatmir Xhafaj (desno)
Albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Xhafaj podnio je ostavku u subotu i naslijedit će ga sigurnosni savjetnik premijera Edija Rame, Sander Lleshi, bivši vojni general, sudeći po saopćenjima Xhafaja i Rame.

Xhafajeva ostavka došla je kao iznenađenje nakon što je policija uhapsila 27 ljudi u velikoj akciji slamanja narko bandi i dvojicu bivših socijalističkih poslanika zbog pronevjere, ali nije uspjela uhapsiti vođu narko bande koji izbjegava hapšenje već dvije godine.

Rama u objavi priznaje Xhafajev doprinos "izgradnji puta" ali je tražio "veću brznu i značajne rezultate" od Lleshija, koji tečno govori njemački jezik i školovan je u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.

NATO članici i pretendentu na članstvo u Evropskoj uniji, Albaniji, u više navrata je poručeno kako treba da se bori protiv organiziranog kriminala, narko bandi i korupcije ukoliko želi da se pridruži bloku.

Tokom 18 mjeseci provedenih na ministarskoj dužnosti, Xhafaj je bio pod pritiskom opozicije da podnese ostavku zbog presude za trgovinu drogama njegovom polubratu u Italiji početkom 2.000. godine, ali je Rama stao uz njega.

Xhafajev brat otputovao je u Italiju kako bi se suočio s pravdom samo tri sedmice nakon njegovog imenovanja za ministra i počeo je služiti zatvorsku kaznu dužu od sedam godina.

Rama je, ipak, bio nestrpljiv da vidi Xhafaju leđa. On je objavio njegovu ostavku na društvenim mrežama u subotu ujutru, dok je Xhafaju trebalo nekoliko sati da to prizna, rekavši novinarima da je prijepodne proveo s porodicom.

"Izazovi su bili veliki i ja sam ponosan, uspjeli smo da ojačamo red i zakon i sigurnost, ostvarujući uspjehe koji su se godinama smatrali nemogućim", navodi on u izjavi za javnost.

Xhafaj je došao na ministarski položaj nakon njegovog doprinosa ključnoj reformi pravosuđa koja je imala za cilj čišćenje sudstva od korumpiranih sudaca i koja mu je očigledno priskrbila podršku zapadnih diplomata.

Čelnik opozicione Demokratske stranke Lulzim Basha izjavio je da je njegov odlazak "prekretnica u našoj borbi čišćenja politike od kriminala" jer je Xhafaj bio "jedini ministar unutrašnjih poslova u Evropi čiji je brat trgovac drogom".

Xhafajev prethodnik Saimir Tahiri također je podnio ostavku jer je mogao biti istraživan zbog navodnih veza s bandom krijumčara kanabisa koju su predvodili njegovi daleki rođaci. To je dovelo do brojnih pitanja zašto Rama nije odredio "čistog" ministra unutrašnjih poslova, prenosi Reuters.