Vladimir Vukčević
0

"Najveći interes Srbije da Mladić i Hadžić budu u Haagu"

FENA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srbija ima najveći interes da haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić budu u Haagu i da Srbija time ispuni svoju međunarodnu i moralnu obavezu, izjavio je u utorak srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je, na predstavljanju projekta posvećenog podršci Haškog suda pravosuđima u regiji da sude za ratne zločine, istakao da Srbija trpi političke, ekonomske i moralne prijekore zbog ta dva čovjeka, javio je Tanjug.

  • Nismo to zaslužili i zato ih želimo što prije u Haagu, rekao je Vukčević, istakavši da je kao tužilac za ratne zločine spreman da ide do kraja da se i posljednji haški bjegunci privedu pravdi.

  • Naša obaveza je da spriječimo da generacije koje dolaze plaćaju račun koji nisu napravile i da naša djeca i unuci budu taoci ratnih zločinaca, naglasio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, obaveza je Srbije da ispravi nepravdu koja se ogleda u tome da Albanci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi ni danas ne znaju gdje su tijela njihovih najmilijih.

On je istakao da je posebno ponosan na rad srpskog tužilaštva za ratne zločine, precizirajući da se kroz 383 procesuirane osobe i kroz 127 optuženih, Srbija, kao nijedna druga zemlja u regionu, bliži učinku Haškog tribunala (ICTY).

Vukčević je naglasio da je za nepunih sedam godina stvoren novi sistem vrijednosti u Srbiji i da utire put vladavini prava i pravednim i efikasnim zakonskim rješenjima.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na stvaranje koncepta kažnjivosti, umjesto nekažnjivosti, koji će potpuno poraziti Srbiju 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su način mišljenja i sudbinu naroda krojili Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i njima slični.

On je istakao da Srebrenica, Dubrava, Glogovac, Meje, Velepromet, Zvornik, Sarajevo, Ćuška... neće biti zaboravljeni, "a ako ih je neko i zaboravio, mi ćemo ih ponovo podsjetiti, privodeći počinioce tih zločina pravdi".

  • Čast mi je da sa svojim kolegom Segeom Brammerztom radim na ovom civilizacijskom zadatku i dijelim njegovu zabrinutost što Mladić i Hadžić nisu u Haagu, rekao je Vukčević.